Pozdravljeni. Zanima me, če kdo ve ali je cvetlica Orlica res strupena.
Hvala in lep pozdrav,
Uly
Pozdravljeni. Zanima me, če kdo ve ali je cvetlica Orlica res strupena.
Hvala in lep pozdrav,
Uly
8. maj 2007 10:17
Ključna beseda je Aquilegia in na to temo ti bo striček gugl kar precej povedal Vendelina jr.
8. maj 2007 11:05
Uly, mislim, da orlica ne more biti ne vem kako strupena, ker jo verjetno nebi našli med (tudi) okrasno rastlino za vrtove in korita. Za jesti pa tudi ni. Če se slučajno bojiš zaradi otrok, je bojazen odveč, ker smo se mi kot otroci (in tudi zdaj) zelo veliko gibali v naravi, tako med orlicami, kot ostalim cvetjem.
Prav gotovo ti bo na to temo " rimljanka" kaj več napisala.
Vendelin jr. , tako striček, kakor najdi.si ti o "ORLICI" kar veliko pove, a o vprašanju, ki ga je zastavila Uly odgovora nisem našla.
Bom pa proti večeru doma pogledala v knjigo " Strupene rastline"
Lp,
kobra 1 Sporočilo je spremenil(a) kobra 1 dne 08. maj 2007 11:06:43
8. maj 2007 11:13
Hvala lepa. Sem pogledala tudi jaz na najdi.si in google, in nisem našla odgovora, le opis rastline. Če boste kaj zasledili v knjigi, pa bi prosila da sporočite. Lepo pozdravljeni, Uly
8. maj 2007 11:39
Vendelina jr. je napisal/a: |
Ključna beseda je Aquilegia in na to temo ti bo striček gugl kar precej povedal Vendelina jr. |
Vendelina, zdi se mi da trosiš energijo s tipkanjem - ali ne moreš preprosto napisati odgovora Da /Ne. če pa ne veš odgovora, pa se vzdrži.
Tvoj način se mi zdi (tokrat) in velikokrat žaljiv do nekoga, ki išče pomoč. Zaradi mojega dobrega pučutja te lepo prosim, da premisliš o obsegu svoje "kao pomoči". Ti bom neskončno hvaležna. Pa ne edina.
Frina
8. maj 2007 11:55
Frinči, a so planeti retrogradni ali se luna debeli or what ....? Če napišeš ključno besedo - v tem primeru latinsko besedo za vrsto - bo zletelo ven več strani v več jezikih in ni vrag, da ne bi tudi kaj o strupenosti in nestrupenosti pisalo. V slovenščini piše še najmanj. Lahko se pa išče tudi s kombinacijo "poison aquilegia". Če ne bo prišlo nič ven, potem zadeva verjetno ni strupena. Slučajno vem, da se orlici reče aquilegia zaradi tega, ker je ta info ostal še od nedavne križanke. Sama nimam pojma, ali je zadeva strupena, oziroma, katera je strupena. Jaz imam take cvetlice najraja v njihovem ambientu in jih tam ne motim s trganjem ali čim podobnim. Vendelina jr.
8. maj 2007 12:08
Uly je napisal/a: |
Pozdravljeni. Zanima me, če kdo ve ali je cvetlica Orlica res strupena. Hvala in lep pozdrav, Uly |
8. maj 2007 12:18
Draga Vendelina!
Ne vem, ali želiš stike med nami prepoloviti ali kaj. Ne vem, zakaj bi bilo narobe, če nekdo prosi za informacijo ŽIVE ljudi, ki jih (vsaj prek nickov, morda pa številne tudi v živo) pozna. Kako smo pa preživeli prej, ko interneta z Googlom (ali katerimkoli brskalnikom) sploh še ni bilo? Takrat so bili viri pisni in ustni. Ko pisnih še ni bilo, so bili samo ustni. Ko tudi teh še ni bilo (in so bili takratni izmenjevalci informacij še živali), so večino informacij dobili s poskusi in napakami (torej sistem osebne izkušnje, morda nekaj malega tudi s posnemanjem in še kako, da ne zaidem na raven genetskega spomina, no).
Danes so viri informacij torej lastne izkušnje, pa ustni, pisni, elektronski. Zakaj bi posegali samo in le po slednjih???????
Tale spletna stran je dragocena zato, ker se pogosto krešejo mnenja, navezujejo stiki in - končno - pa ne nazadnje, tudi prihrani čas.
Vsi tudi niso ravno vešči množice tujih jezikov, slovenske strani pa so pogosto ravno tiste, na nivoju katerih jaz informacij ne bi islaka in jim slepo verjela.
Ja, in z verjetnostjo jaz tule ne bi operirala. Po načelu: če Google nič ne najde, potem tega ni, pa sploh ne. Halooooooooooo???????
Kot sem že enkrat napisala: ne moremo odstraniti vseh strupenih rastlin iz svojega okolja, ampak moramo vzgojiti sebe in naše bližnje tako, da bodo mirno in varno živeli v takem okolju.
A ni tako?
Sicer pa - saj veste, zgledajo takole: v naravi so pri nas modre ali modro vijolične, gojene pa so lahko pestrih barv in barvnih kombinacij. Pa rade se križajo med sabo in ustvarjajo nove barvne variante.
http://www.hlasek.com/foto/aquilegia_vulgaris_4644.
http://www.ubcbotanicalgarden.org/potd/aquilegia_formosa.jpg
http://images.mooseyscountrygarden.com/garden-plants/perennial-plant
http://www.tonyclarke.co.uk/galleries/flora/aquilegia.jpg
rimljanka
Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 08. maj 2007 12:22:49
8. maj 2007 13:56
Vendelina Jr - to , da ljudje tukaj vprašajo, namesto da bi brskali po Googlu ima tudi eno zelo dobro plat - mimogrede se še ostali poučimo o stvarih, ki so nam zanimive, pa se sami ne bi zlepa spomnili nanje.
Cila
8. maj 2007 14:16
Vsem hvala za odgovore. Izvedela sem veliko, tako da mislim, da bom domačim pregnala strah pred to lepo rastlino in je ne bodo izpulili iz vrtička Uly
8. maj 2007 15:22
Uf Uly, če bi na to gledali, kaj je strupeno, potem bi bili naši vrtovi, pa tudi stanovanja precej osiromašeni, kar se rastlin tiče.Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Krompirjevi kroketi Saint-Florentin
Vanilijeve rolice