17. jan 2007 15:25
hihi, vandelina, saj delno se strinjam s tabo, pri nas sicer ni bilo govora, da bi mami kdajkoli meni delala malico (mislim, da jo je 2x, ko sem bila v 2. razredo OŠ:), prej obratno:) Ampak vseeno pa imajo mogoče pač tak razdeljeno, pa onidve kaj drugega naredita... Mogoče je to samo izraz ljubezni:) in hčerki tega ne izkoriščata;)
Moj ljubi je tudi opravilno sposoben, pa mu vseeno delam malice - in je neskončno hvaležen zanje:) ne vsak dan, ampak kadar lahko...
Evo in od tod tudi ideje; kupila sem mu lunch box, tako fajn plastično škatolo za otroška kosila, ta večja je ravno pravšnja za malico za fanta:) Sem si pa začela delat seznam, tu je delček:
- slani in sladki mafini
- mini sirovi bureki (recept v bazi, mislim da od jade, njami!)
- samose - indijski žepki, polnjeni navadno z grahom in krompirjem + začimbe
- empanadosi, mehiški žepki, polnjeni z različnimi nadevi, navadno mleto meso in paradižnik, paprika in/ali fižol, lahko tudi kaj drugega
- pica prepognjenka, spet različna polnila
- raznorani sendviči, super ideje najdeš v knjigi Sendviči od Učil
- quiche oz. kiš po naše, slana pita iz krhkega testa, lahko narediš male, ravno v velikosti škatle v katero jo boš dala, lahko jo daš skup s pekačkom, da se ne razturi med prevozom... Po navadi jo kar dobro odnesejo, kadar jaz delam malice, je tista škatla itak tok natlačena, da se ne more nič premaknit
- polžki iz listnatega testa (ni ravno za vsak dan, če gledata na težo, ampak je pa res dobro... Na razvaljano testo daš nadev po želji, recimo inčune ali sir ali sušeni paradižnik, pa seveda začimbe..., zrolaš v rolado, narežeš na rezine in spečeš, njami!
- sirove pitice iz vlečenega testa, grška jed, v trak vlečenega testa zavijejo nadev in to spečejo ali ocvrejo
- spomladanski zvitki, če bi radi eksotiko, lahko jih tudi pečeš ali sopariš, ni nujno, da cvreš; lahko so polnjeni samo z zelenjavo, če gledata na težo
- grisini in picosi (recepta v bazi) in kaka pomakica v lončku zraven, saj zdaj so taki fajn lončki, ki se super zaprejo
- raznorazni ploščati kruhki, ki so lahko tako fajn začinjeni, da jih lahko same ješ, recimo ciabatta z olivami, naan s koriandrom in česnom, lepinja,...
- sirove, skutne ali slane šunkine potičke, pečene v mini modelčkih
- raznorazni žepki s slanimi nadevi
- kos katerekoli slane pogače
- slani krofki
- polnjeni mafin kruhki (moj recept v bazi), super za ostanke porabit
mah, bom rajši nehala... Zdaj sva oba doma, ker se je moj najljubši polomil, jaz pa bruham in mam vročino... Tak da boljše da ne razmišljam preveč o malicah, ker jih nimam komu delat;)
Evo, če vse to narediš, , pa malo prilagajaš nadeve, vse se da naredit vegi, imaš po moje kar za en mesec idej...
Veri