Dober dan vsem.
Ne morem si kaj, da ne bi.
Danes se je tokom dneva razvila skrajno burna debata, ki se je začela s pogovorom o našem odnosu do živali in se končala pri tem, da je skoraj prišlo do množičnega amoklaufa.
Prišlo je do velikega spora o tem, ali so živali enakovredne ljudem?
Moje mnenje je - ne, niso nam enakovredne.
Vem, da temu sledi burno protestiranje živaloljubcev, zato naj glasno pripomnim, da imam tudi sma zelo rada živali, ampak to ne spremeni dejstva.
Ljudje smo na samem vrhu prehranjevalne verige, evolucija nas je oblikovala take kot smo, in nam bogato postregla z razumom. Mi smo na vrhu, imamo moč, da izbiramo, si prilagajamo naravo. To je prav - ampak samo do določene mere. To, kar se dogaja dandanes: ni več prav. Pretiravamo.
Ampak.
Mislim, da sam odnos do živali nima posebne (da ne rečem nobene) zveze s tem, ali so nam enakovredne ali ne. Sama mislim, da smo ljudje vredni več, pa se vseeno močno zavzemam za to, da se z živalmi ravna lepo, se skrbi zanje. In predvsem - stop mučenju! Vendar: ljudje imamo pravico, da živali jemo.
Tudi živali se med seboj plenijo. Zakon močnejšega. Lev požre antilopo, brez da se sprašuje, ali je to prav, ker bi morala biti enakovredna. To je zakon narave, ljudje.
Če smo si tako enakovredni, zakaj je potem žaljivka, če nekomu rečeš svinja? In zakaj se nihče ogorčeno ne glasi, ker množično ubijamo muhe in komarje?
Ali je potemtakem krava večvredna od muhe, ker to je pa (naenkrat) narobe, da jemo govedino?
In potemtakem, ali ni potem narobe tudi to, da jemo rastline? Navsezdanje, tudi rastline so živa bitja!
In kaj bomo jedli potem? Tablete? Tablete, ki jih prej preizkusimo s poskusi na podganah?
Ja, če smo tako enakovredni, ali se ne bi potem strinjali, da je vseeno ali zdravilo proti raku preizkusimo na podgani ali na človeku? Saj je vseeno, kdo lahko umre, če pa vlada taka famozna enakovrednost?
In če v časopisu piše, da je pri katastrofalni prometni nesreči umrlo pet ljudi, ali nismo vsi zgroženi? Kaj pa če piše, da je umrlo pet krav, ker jih je povozil tovornjak? Ali to sploh piše v časopisu? Ali jim priredimo žalno slovesnost?
Do živali se moramo obnašati lepo. Če se odločimo zanje, moramo zanje skrbeti.
Ampak svinjske, kravje, piščančje farme so dobre. So nujne!
Seveda mora biti zanje tam dobro poskrbljeno. To je druga stvar.
Ampak niso nam enakovredne.
To je moje mnenje in res bi me zanimalo Vaše.
Kaj mislite o tem Vi?
Lep pozdrav vsem.
(SPREMENILA SEM NASLOV, DA BO TAKOJ JASNO O ČEM SE GRE.)
***amy***
Temo je spremenil(a) ***amy*** dne 13. jan 2011 18:56