12. apr 2007 9:22
Alergije so precej zoprna zadeva... Sploh najpogostejši alergiji pri otrocih: na KML (kravje mleko) in jajca. Pri nakupu izdelkov moramo biti zelo pozorni. Sama sem namreč že kar nekaj časa na takšni dieti, ker je dojen sin preobčutljiv na določena živila.
Kar se vaše diete tiče naj opozorim, da se mleko skriva v precej živilih in da skrbno berite deklaracije: izogibajte se vseh možnih mlečnik dodatkov v hrani (npr. sirotka ali mleko v prahu, ki je v margarinah, rastlinskih smetanah!!!...), tudi kazein ali kazeinat sta mlečni beljakovini, ki sta lahko napisani na deklaraciji in nista primerni za uživanje. Mene je presenetila tudi prisotnost laktoze v multivitaminskih pripravkih (baje jo dodajajo, da se kalcij bolje veže na ne vem kaj...). Res morate biti pozorni.
V dobro voljo me je spravil stavek ene izmed mamic na sosednjem forumu; napisala pa je, da je šla včasih v trgovino, kupila cel voziček, porabila razmeroma malo časa in kar precej denarja; sedaj pa gre v trgovino, kupi nekaj malenkosti, porabi ogromno časa in veliko denarja
No, pri nas je še hujše, ker moram biti na deklaracijah pozorna na celo kopico reči...
Kar se soje in sojinih izdelkov tiče, so jo meni odsvetovali, ker je tudi zelo alergena. Ostane torej riževo in ovseno mleko.
Svetovala pa bi vam, da se izogibate tudi veliki množici konzervansov (zato so Vitaquell margarine bolše od Gee; pozorni bodite pri marmeladah,...).
NA tej strani boste našli veliko informacij:
http://med.over.net/phorum/list.php?f=136
veverica