Osebna rast skozi prehrano: Hrana za Telo in Um

članek: ostalo, avtor: Gaber Marolt

Ko pomislimo na prehrano in kuhanje, so za veliko ljudi prva misel omamne vonjave in okusi, ki razveseljujejo naše čute. Toda poleg zadovoljevanja naših brbončic sta kuhanje in prehranjevanje pomembni praksi, ki prispevata k našemu fizičnemu počutju in osebni rasti. Zato lahko pustimo Adama Maslowa in njegovo trditev, da je hrana nujna le za preživetje daleč za sabo in se v tej zabavni raziskavi poglobimo v to, zakaj je kuhinja ne le prostor za kulinarične stvaritve, ampak tudi svetišče za negovanje uma in duše.

Čarovnija Kuhanja

Kuhanje je umetnost, ki torej presega zgolj preživetje. Je ustvarjalna pot, kjer se lahko izrazimo skozi barve, teksture in vonje naših sestavin. Te sestavine bodo že kmalu gradile vaše celice, zato je smiselno, da so kvalitetne. Dejanje priprave obroka je lahko meditativno, saj zagotavlja občutek dosežka in namena. Predstavljajte si ritmično sekljanje zelenjave, prasketanje čebule v ponvi in čudovit ples začimb – vsak korak je zavestna praksa, ki nas zasidra v sedanjem trenutku. Vse to nas vodi v stanje zavedanja “tukaj in zdaj”, kot veli budistični menih Thich Nhat Hanh v svojih naukih.

Rasti Večji, Rasti Boljši

Ko uživamo v radostih naših kulinaričnih stvaritev, je fizično rast zlahka opaziti – včasih preveč, kar lahko izkusimo, ko nam oblačila povedo, da postajajo premajhna! Vendar ne pozabite, rast ni le številka na tehtnici. Gre za to, kaj damo v svoja telesa in kako nas to oblikuje. Prehrana z zdravimi obroki oskrbuje naše telo, zagotavlja energijo in hranila, potrebna za optimalno zdravje. Uravnotežena prehrana lahko izboljša naše razpoloženje, kognitivne funkcije in okrepi naš imunski sistem.

Hranjenje Uma

Kaj damo v svoja telesa je pomembno, vendar je enako pomembno, kaj hrani naš um. Tukaj koncept osebne rasti pride v ospredje. Tako kot potrebujemo raznoliko hrano za uravnoteženo prehrano, naši umi uspevajo ob raznolikih virih znanja in izkušenj. Tukaj nastopi NLP – Nevrolingvistično Programiranje – močno orodje, ki nam lahko pomaga preoblikovati naše miselne vzorce in izboljšati našo mentalno prehrano. Programov osebne rasti je danes res veliko in včasih je težko izbrati pravega. V korist NLP govori ravno to, da je večinoma osnova tudi največjih in najbolj uspešnih svetovnih in domačih gurujev, tudi Tonya Robbinsa, Paula McKenne, Johna Grinderja in mnogih drugih.

Moč NLP

Nevrolingvistično Programiranje (NLP) je psihološki pristop, ki vključuje razumevanje in spreminjanje miselnih vzorcev in vedenj. Je kot kuharska knjiga za um, ki ponuja recepte za premagovanje omejujočih prepričanj, izboljšanje komunikacijskih veščin in doseganje osebnih ciljev. Z vključitvijo tehnik NLP lahko preoblikujemo svojo mentalno krajino, podobno kot mojstrski kuhar preoblikuje preproste sestavine v gurmanski obrok. In spremembe na bolje lahko dosežete relativno hitro. V primerjavo s psihoanalizo ali terapijo, ki sta vsak zase seveda zelo uporabna pristopa, dosežete izboljšave zelo hitro.

Zavestno Uživanje

Tako kot smo pozorni na sestavine, ki jih uporabljamo pri kuhanju, bi morali biti pozorni tudi na informacije in izkušnje, ki jih sprejemamo. Obdati se je dobro s pozitivnimi vplivi, tudi s pozitivnimi ljudmi, se vključiti v učenje znanj in veščin, ki nam ponujajo napredek, prakticirati samo-refleksijo, ki lahko vodi do globoke osebne rasti. Predstavljajte si svoj um kot vrt; misli in ideje, ki jih negujete, bodo cvetele, medtem ko bodo pleveli negativnosti oveneli. Vse pozitivne vibracije bodo točno tako vplivale na vas, zato je torej ključno oboje, s čim gradite vaše celice in vaše nevrone.

Veselje Deljenih Obrokov

Kuhanje in prehranjevanje sta tudi skupinski aktivnosti, ki krepita naše socialne vezi. Deljenje obroka z ljubljenimi ljudmi krepi povezavo in ustvarja dragocene spomine. V teh trenutkih skupaj spoznamo pravo bistvo hranjenja – ne gre le za hrano na naših krožnikih, ampak za ljubezen in smeh, ki ju spremljata.

Zaključek: Recept za Življenje

Na veliki kulinarični poti življenja kuhanje in prehranjevanje nista zgolj nalogi, ampak ključni sestavini osebne rasti in dobrega počutja. Z zavestjo o tem, kaj damo v svoja telesa in svoje ume, lahko gojimo bolj zdravo in izpolnjujoče življenje. Sprejmite umetnost kuhanja, raziskujte globine NLP na različnih programih, kot je recimo najbolj iskani NLP Praktik in uživajte v vsakem trenutku, ko rastete – tako v telesu kot v duhu.

Dober tek na vaši poti hranjenja in rasti!

Avtor: Gaber Marolt, NLP in poslovni trener, coach, avtor in podjetnik

V NLP Centru ponujamo ekskluzivne programe osebne rasti in programe coachinga in NLP skladno z najvišjimi svetovnimi standardi INLPTA.

Več o programih najdete TUKAJ.

 

 

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti