langaš, langoš, prekmurje, madžarska, Fala kvas,božič,martinovo,novo leto,cvrtje,jesen,zima,vegetarijanstvo,kruh,prigrizki,Fala Slonček

Langaši

Okusen ploščat ocvrti kruhek

Fala Slonček   11.10.2024
2024-10-11
Langaši
    sladice: slano pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

800 g bele moke

180 jogurta

150 g mleka

150 g vode

50 g olja

2 jajci

2 mali žlički sladkorja

1,5 male žličke soli

Olje za cvrtje

Postopek

V posodo odmerimo moko in ji primešamo kislo testo Fala. Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki. Mešanici dodamo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo olje. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in razdelimo na 70 g težke koščke. Vsak košček malenkost razvlečemo na vse strani, nato pa vse robove zavihamo proti sredini, da nakažemo obliko kroglice, zložimo na krpo z gladko stranjo obrnjeno navzgor, pokrijemo in pustimo počivati nekaj minut.

Zatem vsako kroglico čim bolj na tanko razvaljamo v obliko kroga.

Olje segrejemo in v njem ocvremo posamični razvaljani kos testa – langaš najprej na eni strani. Z vilico ga po potrebi nekoliko potisnemo proti olju, da se ocvre tudi testo na sredini in ne le ob robovih, ko se testo v olju zaradi vročine dviguje. Nato langaš obrnemo in ga ocvremo še na drugi strani.

Ocvrt langaš položimo na papirnato servieto, da ta popije odvečno maščobo.

Postrežemo jih kot slano različico s kislo smetano in zelišči ali kot sladko – lahko jih le posujemo z mletim sladkorjem ali s sladko skuto.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.