24. apr 2007 10:16
Pomislite, kje ste dobili recepte, ki jih uporabljate: nekoč ste jih prepisali iz kake revije, zdaj se niti ne spomnite, da bi napisali vir, nekaj vam jih dela prijateljica, pa najbrž niste od nje zahtevali vira, nekaj ste jih pri urejanju svoje zbirke receptov prepisali s tistih pomečkanih listkov, ki se valjajo v predalih.
Sama se z avtorskim pravom redko ukvarjam, ga pa poznam. In zato je meni večje vprašanja objava raznih receptov in fotografij v naših revijah, kjer je tudi slepemu jasno, da jih niso skreirali in fotografirali v uredništvu. To so profesionalci, ki ne napišejo vira.
V moji precej obilni zbirki izrezkov iz revij pogosto opazim iste fotografije ob popolnoma enakih receptih, pa najbrž nisem edina, ki sem to opazila.
Te strani so namenjene izmenjavi receptov in ne predstavljajo nobene koristi v finančnem smislu, čeprav gre pri avtorskih pravicah tudi za moralne pravice. Na drugi strani pa bi mi moral tožnik dokazati, kako sem prišla do recepta in da sem seveda vedela, da je avtorsko zaščiten.
V nekaj sem pa prepričana: avtorsko so zaščiteni moji popackani zapiski in izrezki iz revij, za katere ne vem niti imena, kaj šele datum izdaje, avtorji pa so le redko navedeni.
Ni vse nepošteno, ali če hočete kaznivo, čeprav je tako videti na prvi pogled. Šteje predvsem namen.
In če je namen neke "Mojčike", da recept, ki ga je prepisala iz revije Burda, letnik 1976, da nekaj zasluži, potem je res potrebna moralne pridige in dolgoletnega sodnega postopka pred sodišči.
Mislim, da je namen te Mojčike predvsem želja, da tisto, kar je dobrega prebrala, deli z drugimi.
In jaz si želim deliti recepte z vami, pri tem pa me prav malo briga, kje ste jih dobili. Z objavo itak ne boste zaslužili prav nič.
Frina