19. apr 2007 20:51
Čas miniva tudi zato, da kaj pozabimo. Slabe stvari in koristne podatke. Pozabljamo vsi. Tudi dobre stvari in uporabne podatke. Vi ne ?
Frina
Sporočilo je spremenil(a) frina dne 19. apr 2007 20:52:16
19. apr 2007 20:51
Čas miniva tudi zato, da kaj pozabimo. Slabe stvari in koristne podatke. Pozabljamo vsi. Tudi dobre stvari in uporabne podatke. Vi ne ?
Frina
Sporočilo je spremenil(a) frina dne 19. apr 2007 20:52:16
19. apr 2007 21:11
Nam naravoslovcem je seveda nepojmljivo, da kdo česa takega ne bi znal. Recimo pri kuhi je dostikrat treba odmeriti 1/8 L. Marsikdo ima potem težave pri predstavi, koliko to sploh je. Jaz pa recimo če me ubiješ ne znam kakih ekonomskih stvari, kar naj bi bila tudi "splošna razgledanost". Različni smo si in prav je tako. Atina
19. apr 2007 21:13
Evo, men je trenutno največja muka pregledat odmero dohodnine - za umret!!! Na nič se ne spoznam pri teh financah!
LP
cervus
19. apr 2007 21:47
Ahmmm......... zgodi se tudi, da te svakinja kliče za pomoč pri pretvorbah v 6. razredu OŠ, ker je ona pozabila koliko ima 1 m dm, cm in mm in koliko ima 1 kg dag in g, in bi se morala vse ponovno učit. K sreči še obvlada h, min in s. No, ne vem no, od tistega trenutka naprej se sprašujem, če je to res pozabljiva stvar? So to stvari, ki jih je sploh mogoče pozabiti?
Pistacija: g - mg, m - mm, l - ml, bar - mbar... pri vseh gre za isti pretvorni faktor 1000.
Anja
19. apr 2007 22:02
Je pa tudi google fina stvar vse zna pretvori samo vpišeš v iskanje npr.: 1 mg božena
20. apr 2007 7:53
Ja, je pa google (in drugi braskalniki, jasno) tudi en ahuda potuha. Itak je vse "gor", že najdeš, ko potrebuješ,...................No ja, ali pa ne...............ali pa je napačno............ali pa...............
Spomin je ena fina reč, posoda, ki nikoli ni polna, prav čisto nikoli,........ta naš "trdi disk" nima omejenega prostora za shranjevanje podatkov.
Res pa je včasih problem, kako iz tega spomina izbrskati podatek.
Ampak tudi tu si da pomagati........
rimljanka
20. apr 2007 7:58
Pistacija,predstava o miligramu je za povprečnega človeka popoln nesmisel in zato tudi ne vidim razloga zakaj otroke v osnovnih šolah mučijo s tem.V sloveniji je le malo tehtnic,s katerimi bi lahko mg približno stehtali,za sorazmerno točno tehtanje take količine pa je morda samo ena ali dve.Miligramske količine se določajo predvsem na podlagi kemijskih analiz ali fizikalnih meritev nakar se podatki še preračunavajo.Samo zate sem stehtal nekaj stvari,da boš imela približno oceno. List pisarniškega papirja = 4870 mg Ščep soli = 1000 mg Kapljica vode iz pipe = 200 mg Zobotrebec = 112 mg Grafitna minica za tehnični svinčnik = 23 mg 2-3 kristalčki sladkorja = 1 mg Sedaj lahko vidiš,da si s tako majhno količino ne moreš nič pomagati,saj iz tega sledi,da ima zrno riža krepko čez mg,zrno popra pa bo po moji oceno imelo že okrog 50 mg,ga pa nimam pri sebi,da bi ga stehtal. Kar se pa tiče PPM(ki jo omenja drejcek) je pa to enota za skrajna razredčenja,ne pa za maso.To enoto uporabimo v takem primeru,ko damo v 1 dcl vode kapljico ali dve mleka in nas zanima koliko maščobe je potem v "vodi".Tudi ta zadeva v vsakdanjem življenju nima prav nobene uporabne vrednosti.Morda le alergikom na cvetni prah to kaj pomeni,drugače pa ne. ati zlati
20. apr 2007 8:37
Vsem tistim, ki se mučite z dododnino: oprite http://www.dohodnina.com , pojdite na izračun , izberite izračun v Exellu, ima 6 strani, in, kaj naj rečem, samo še uživajte v dejstvu, da imate dostop do interneta.
Frina
20. apr 2007 9:07
Ati zlati, obvladaš. Hvala za trud. Kje so pa potem še piko, nano ipd. vrednosti... Jaz vem, da kar se tiče receptov, nima to nobenega smisla. Stara tehtnica je tako lagala za 2 dkg, pa so vsa peciva ratala. Ker se trudim držati brezglutenske diete, so mi ti podatki v veliko tolažbo, da lahko mirne duše nekomu pojasnim, da naj mi na deski, na kateri je prej rezal kruh in je polna drobtin, ne reže mesa. In da "čista" kuhinjska krpa, v kateri se je hladil obilno pomokan kruh, ni primerna za brisanje posode ali pokrivanje npr. mesa, ki čaka na obdelavo. Mah, vse skupaj ena utopija komu kaj dopovedat. Saj alergiki tudi cvetnega prahu ne vidijo, pa imajo težave. PISTACIJA
20. apr 2007 9:27
Alergije so nekaj povsem drugega,kot bolezni.Tu gre za reakcijo organizma na dražljaj,ki ga neka snov povzroči in je količina jahko res minimalna.Saj pravim,v vsakdanjem,normalnem,življenju se z miligrami res ne splača ubadati. ati zlatiKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | Nikita |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Azijska solata s kozicami
Kitajski kruh