24. apr 2007 12:15
S pršicami sem imela grozne probleme, ko sem stanovala v četrtem nadstropju bloka. Zemlja je bila vedno kvalitetna, pršice pa (skoraj) vedno prisotne. Ponavadi sem rožo ob napadu pršic čim bolj porezala in jo potem poškropila z nekim pripravkom na osnovi bolhača (naj bi bil bio). Nekaj mesecev je bilo ok, potem pa spet... Odkar stanujem v hiši, teh problemov nimam. Zanimivost pa se mi je zgodila nekega lepega dne, ko sem imela na balkonu v loncu hortenzijo. Napadle so jo pršice, ampak so prišle druge pršice ali pajkci (redeče barve), ki so pršice pojedli in roža je bila kot nova. Že v nekaj revijah sem prebrala, da so v tujini naprodaj koristne pršice, ki te škodljive pršice uničijo. Mogoče je kaj takega na voljo dobiti tudi že pri nas. Mislim, da je to veliko boljša in bio rešitev kot pa razni strupi. Ampak mogoče je to tako kot s stevijo - lobiji pač... Z belimi ušmi na srečo še nisem imela težav, zadnjič pa sem slišala, da naj bi bil učinkovit recept proti ušem (ampak ne vem, če tudi belim), da v litru vode skuhaš pet cigaret in rože s tem poškropiš. Kdo ve, če ta "recept" res deluje. Vsekakor se splača že v vrtnariji pri nakupu rož pogledat, da se pod listi ne skrivajo bele uši, saj jih je, po pripovedovanju sodeč, izjemno težko uničiti. Me pa že skrbi, kaj bo letos, ker je že od spomladi ogromno uši. Pikapolonice so sicer že na delu... Kozmeja