22. feb 2015 8:45
PArboiled riž se mi ne zdi primeren za rižote, ker rižota mora biti kremasta, riž ne sme biti puhast in rahel kot za nekatere druge jedi, sploh za priloge indijskim curryjem na primer. Tega pa s parboiled rižem ne dosežem. Ali ne znam prav prirpavit, ali pa res ne gre, ne vem, in se s tem ne ukvarjam, ga pač ne kupujem in delam po svoje.
Tudi paelle ne moreš pripraviti s parboiled rižem, vsaj tiste ta prave ne.
Puhast bel riž, jasmin ali basmati, pa dosežem s kuhanjem na dva načina. Če ga prirpavljam zgolj belega, brez dodatkov, ga kuham na en način, če delam z začimbami pa na drug način (sprva začimbe v riž, po kratkem prenju se pokrov dobro zapre, prej še vlažna krpa na riž, in zrna so potem tako lepo izdolžena, da se skorajda že upogibajo, pa vsako zase je, rahlo in puhasto, in tako lepo diši zavoljo začimb).
Seveda ni z uporabo parboiled nič narobe, daleč od tega, a moja izbira je drugačna. Morda sem za koga komplikator, a ko sem nekje videla prirpavo paelle tako, da se je v prepraženo meso in zelenjavo dodal parboiled riž iz vrečke, je bilo zame zgodbe konec.
Ga pa tašča veliko uporablja, rizi bizi dela s tem rižem, in vedno pojem.
mamamia