10. apr 2007 10:01
bi mi lahko kdo na enostaven način razložil naslednje besede:trošarina, carinska tarifa, pariteta, revizija, taric, poreklo blaga, eurostat, intrastat. Saj sem že iskala razlago teh pojmov, ampak se mi zdi kar malo nerazumljiva, zato upam, da mi jo lahko kdo enostavno obrazloži. Hvala za odgovor
PO DOMAČE JE TAKOLE:
Trošarina je davek, ki se plačuje državi za določene izdelke, ker tudi država drži roko nad cenami.S trošarino ima država točen vpogled uvoza količine tega blaga.
npr...cigarete, alkohol, gorivo....Plača se samo enkrat, plača jo uvoznik, končni kupec je ne odvaja.
Carinska tarifa: Vsako blago ima svojo mednarodno oznako....ker se določeni izdelki imenujejo drugače v drugih državah, da se izognejo konfliktu pri prevajanju imen, so naredili nomenkladuro proizvoda, in ko blago zapusti proizvajalca, se prevaža , carini in dostavi samo še pod carinsko tarifo.
Npr....citronska kislina...svoja tarifa.....potuje iz Kitajske, ista tarifa v Nemčiji, ko jo razkladajo...ista tarifa v Slo, ko jo uvozno carinijo.
Carinska tarifa določa tudi stopnjo carine v posamezni državi.
Pariteta je oznaka za kupca ...npr oznaka DDU.....pomeni, da dobavitelj uredi prevoz, svoje in tvoje carinjenje, blago je zavarovano do tvojega skladišča....
Pariteta je pomembna za tvojo kalkulacijo....da ali imaš ceno do tvojega skladišča, ali pa moraš pri kalkulaciji upoštevat še ceno tvojega najema transporta, ali sama dvidneš, ali ti oni pripeljejo.
Revizija?( to je kuker ena kontrola....ampak česa? , taric-?
Poreklo blaga....pri carinjenju je zelo pomembno poreklo blaga..pazi to ni poreklo od kod ti kupiš, ampak sedež proizvajalca. Npr. zgorj omenjena citronska kislina ima poreklo Kitajska- ker je bila tam proizvedena,...ne pa Nemčija, kjer si jo mogoče kupila od velikih trgovcev.
Eurostat, intrastat: dajanje podatkov državi, da pozna gibanje blaga čez mejo, uvoz, izvoz, predvsem jo zanima, glede trošarin.
Za to imaš že določena podjetja, ki za tvoj račun to urejajo.
Lep pozdrav
Petra 1
Sporočilo je spremenil(a) Petra 1 dne 10. apr 2007 10:12:46