12. apr 2007 10:48
elaphus, to je to, hvala!
Galyka in mamamia sta bili tisti svetnici z linki, hihi:) Sicer se pa dosti brezalkoholnih kokteljov najde pod drugimi imeni - sadni sok, včasih pa celo smoothie, čeprav to je zmiksano sadje, ampak v osnovi za nas, brezalkoholike, je dosti vseeno, samo da je dobro;)
Glede enot se pa kar strinjam z Jernejo in fanti -
Reca, če daš 0,7cl je to res slabe pol žlice koktejla, torej 1 šilce si razdelite štirje, kot je že prej nekdo napisal; no, meni je prav, če so oni zadovoljni, alko itak ni ne vem kako zdrav;)
Jušna žlica namreč meri povprečno 15 ml kar je malo več kot 2x7ml (7 ml je isto kot 0,7 cl, to je verjetno vsem jasno, če pa še komu ni, mu bo mogoče tole v pomoč, navajam samo tiste, ki so zanimive za kulinarike - potem samo množiš s tem:
mili - tisočinka (torej mm je ena tisočinka oz. tisoči del metra)
centi - stotinka (torej cm je ena stotina ali stoti del metra)
deci - desetinka (torej rabiš 10 teh, da dobiš enega celega karkolipač:)
deka - deset
kilo - tistoč
Tu pri deka in kilo se tudi rado zatika (vsaj po mojih izkušnjah) - ker deka je 10, kilo pa 1000, če češ iz enega v drugega, moraš pa množit s 100 ne z 10... Zato včasih napake pri receptih;) Američani vejo, da je to preveč za njih, pa so vse dali v svoje "cups" (skodelice, običajno je mišljeno 240 ali 250 ml), hehe:) So pa smešni, ko bereš recept, rabiš en kozarec za vlaganje, ki je velik 1 quart (to je malo manj kot liter - natančneje 946 ml, se mi zdi), potem bi pa vanj nasuli 6 skodelic (ki so seveda 240 ml), hehe, vsaka matematika ti pove, da se to nekak ne da... (6x240ml=1440ml) Ampak njim očitno rata, hehe;) Tak da se splača kak recept prej malo preračunat;)
Balkanci s(m)o seveda zadevo zakomplicirali še v tej smeri, ker se tudi nam ni dalo tehtat in že od nekdaj tudi dosti merijo v skodelicah, samo da svojih, tistih za turško kavo, velikosti pol decilitra... Potem se pa znajdi, hehe:) No, saj se da, malo moraš vedet o kuhanju, pa malo o enotah, pa ma vse hitro smisel;)
Veri