23. apr 2007 14:44
priv, še zelene, mlade orehe narežeš na rezine in preliješ z žganjem. Postaviš na sonce (kot za vršičkov sirup)...potem pa precediš in to je to. lp veverica cak Sporočilo je spremenil(a) veverica cak dne 23. apr 2007 15:29:29
23. apr 2007 14:44
priv, še zelene, mlade orehe narežeš na rezine in preliješ z žganjem. Postaviš na sonce (kot za vršičkov sirup)...potem pa precediš in to je to. lp veverica cak Sporočilo je spremenil(a) veverica cak dne 23. apr 2007 15:29:29
24. apr 2007 15:03
Sirup iz smrekovih vršičkov: odlično zdravilo za prehlajene, bronhitike... Na 1 kg vršičkov damo 1/4 kg čebule, 1/4 kg kandisa in 1/4 kg medu, prelijemo z vodo, da so prekriti ter kuhamo na zmernem ognju ob stalnem mešanju tako dolgo, dokler se ne razkuha in nastane sirupu podobna zmes. Shranimo v kozarce s širokim vratom, površino prekrijemo s pergamentnim papirjem namočenim v žganje in postavimo na suho in hladno mesto. Če se sirup v kozarcu strdi, ga damo v toplo vodo in bo spet postal tekoč. Tak pripravek bi moralo imeti vsako gospodinjstvo. Vir: Zdravilne rastline in njih uporaba, R.W. Kristalka
18. apr 2009 10:29
priv je napisal/a: |
Veverica cak sporoči mi natančen receprt za namakanje orehov, kajti jaz imam kar resne težaev z želodcem, ki pa kljub zdravilom včasih potrebujem še kakšno dodatno domače zdravilo.Privpriv |
Malo gledam recepte za regratov med in sem naletela na tole. Ne vem, mogoče se motim, ampak za resne težave z želodcem jaz nikakor ne bi uživala žganja, pa naj bo notri še bolj zdravilna 'rožca'. Kaj mislite vi?
Atina
18. apr 2009 11:16
jaz imam rane na želodcu in dvanajsterniku in sploh v tem času imam precejšnje bolečine. Pomaga mi vinska rutica v šnops namočena- preverjeno pomaga v najkrajšem času ;) sa_ sha
19. apr 2009 15:39
kakšna količina vinske rutice pa se da na 1liter šnopsa in ali mora stati na soncu? baška baškabranka171
sporočila: 218
19. apr 2009 23:55
zdravo sem nova tu in vam pošiljam moj recept iz regratovih cvetov 2 zvrhani prgišči cvetov umij in namoči v 1L hladne vode ter jo počasi segrevaj do vretja.odstavi in pusti čez noč .naslednji dan precedi (najbolje skozi gosto zaveso)in v tekočino zamešaj 1 kg sladkorja in 1/2 limone (brez kože) narezane na kolobarje. Če je limone preveč se skisa, premalo pa ni tako dobro.ODKRIT lonec daj na el.ploščo-najmanjša stopnja ali štedilnik na drva in odparevaj. Plin ni primeren ker hitro prekipi. Ko se zgosti vročega vlij v stekleničke in zapri. Sirup uporabljam za slajenje čaja, namažem na kruh .. zdravilo-povečuje apetit, čisti kri, mehča sluznico pljuč in prebavil (baje) lp branka171
20. apr 2009 10:18
Zdaj bo res kmalu čas za nabiranje smrekovih vršičkov ,jaz ponavadi dam plast sladkorja in plast vršičkov,slišala sem pa tudi da namesto sladkorja vršičke prelijejo z medom in seveda šnops ki ga pa potem s prekuhano vodo razredčijo da ni tako močan,všičke,med in šnops postavimo na soce in ga večkrat malo potresemo ko pa vršički spremenijo barvo to precedimo in razredčimo šnops s prekuhano vodo uživamo ga v zelo majhni količini in to takrat ko se nas loteva prehlad . mark5
20. apr 2009 11:29
In zdaj je tako vreme, da se ne da regrata nabirat :(
Atina
20. apr 2009 12:09
A katera ve, če bi se dalo regratove cvetove na enak postopek kot vršičke(plast cvetov plast sladkorja, pa na sonce) BISERKA55
20. apr 2009 13:03
Mark5, misliš da bi bil obstojen sirup, če se vršičke prelije samo z medom in na sonce, brez žganja - namreč uporabni bi bili za majhnega otroka. Ali je še kakšna varianta n.pr. z javorjevim sirupom? Kolikor se da, se izogibam sladkorju. lp olivaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Grški pita kruh
Čarobna zelena torta