22. apr 2011 17:14
franciska je napisal/a: |
Sama sem že klicala na najbližje zavetišče pa so mi odgovorili, da naša občina nima pogodbe z njimi in se ne bodo vtikali, ker so prostoživeče mačke težko posvojitvene. ..
franciska |
Franciska, tole ni očitanje tebi, tvoj citat sem uporabila, ker se to pogosto pojavlja in je potrebno kar naprej "težiti" ljudem na ustreznih položajih.
Oh, jejej, žalostno, da tisti, ki so za to pristojni, ljudem dajejo take odgovore ... pravih prostoživečih mačk se po pravilu NE baše v zavetišča in daje v posvojitev, ker to zanje sploh ni primerno, temveč se jih, oskrbljene, sterilizirane, kartrirane, vrne v okolje (če je varno) kjer živijo. Tako določa dokument "Prostoživeče mačke - izvleček predpisov s pojasnili", ki ga je l. 2009 izdal VURS
http://www.facebook.com/note.php?note_id=380609053289
12. člen Pravilnika o pogojih za zavetišča za zapuščene živali določa, da jim imetnik zavetišča po potrebi zagotovi ustrezno veterinarsko oskrbo, zagotovi sterilizacijo oziroma kastracijo in jih po okrevanju, če ni interesenta, ki bi jih prevzel v skrbništvo, ustrezno označene vrne v okolje, kjer so bile najdene, če je okolje primerno za vrnitev.
Vaša občina mora v vsakem primeru imeti dogovor z nekim zavetiščem, če že ne z najbljižjim, pa s katerim drugim. To je njihova zakonska dolžnost! Nihče ne sme mačk ali katerega živega bitja brez lastnika kar "pospraviti", pa če si občani ali občinarji tega še tako želijo - to je v popolnem nasprotju z zakonom.
http://www.zurnal24.si/slovenija/na-obcini-predlagal
V tem članku lahko vidite, kaj vse se dogaja ... in ne pozabite, vse vpletene inštitucije so financirane iz našega, davkoplačevalskega denarja, zato bodite toliko bolj vztrajni in zahtevajte, da res naredijo kar je v njihovi pristojnosti! Konec koncev lahko vsak državljan domnevno opustitev pomoči ali kršitev postopka s strani zavetišča oz. občine prijavi območnemu uradu oz. republiškemu VURS-u.
Večkrat vidimo, da ljudi začnejo kar naenkrat "motiti" mačke v okolici ... navečkrat je to takrat, ko iz ene, dveh mačk v nekaj letih nastane prava mačja kolonija ... in potem panika, strah pred boleznimi, strah za otroke, nezadovoljstvo ... nezakoniti odstreli (pa prosim, da me nihče ne poskuša prepričati v "humanost" takega početja!), pa nastavljanje strupov (bog ne daj, da strup najde še kak otrok) in druge metode "jemanja zakona v svoje roke". Kar je protizakonito je protizakonito, pa pika, ne glede na to, kako si želimo sami interpretirati zakone.
Jah, ljudje dragi, kje smo bili pa takrat, ko je v našo bližino pritavala ena sama mačka? Po zakonu bi morali njeno najdbo prijaviti takoj, ne pa čakati nekaj let in zvoniti po toči, ko ta mačka "pridela" še cel kup brezdomnih potomcev, ki kar naenkrat postanejo "moteči element".
Tudi v okolici naše hiše že nekaj let živi ena taka prostoživečka, totalno nesocializirana in samotarska. Nekoč se je pojavila med našimi drvmi in ostala, prijeti se ni pustila na noben način ... Približa se le gospe, ki ima blizu vrtiček in jo je začela hraniti. Če bi s to hraniteljico čakali, da bo mačka izpuhtela sama od sebe, bi imeli tule okoli prav tako kolonijo njenih potomcev. Pa sem šla na občino, prijavila prvi primer prostoživeče mačke v vasi, občinarjem povedala, da bo oskrba njihov strošek, kot to določa zakon in da bo mačka po intervenciji pristojnega zavetišča in opravljeni sterilizaciji vrnjena v okolje, ki ga je vajena in kjer bo redno dobivala hrano. In sva poklicali zavetišče, uredili zadevo in "naša Štefka" zdaj že skoraj 6 let biva v naši bližini, nikogar ne moti in mi ne motimo nje, le hrano ji nastavljava z gospo.
Mojca
Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 22. 2011 17:20