4. mar 2002 10:12
Majdaa,
kot prvo je vprašanje kakšna je bila otrokova porodna teža. Nekakšno pravilo je, da se teža v prvih 6 mesecih podvoji, do konca prvega leta pa se PT potroji. To je pravilo iz knjig, je pa pomembno poudarit, da je razvoj vsakega otroka individualen, in da ne spremlja nujno razvoja iz pediatričnih učbenikov. Druga pomembna stvar so krivulje rasti (najdete jih tudi v različnih revijah za starše, ne samo v učbenikih). Torej, če je otrok ves čas na neki svoji krivulji (čeprav je na 10-ti, ali 90-ti percentili - kar pomeni, da je med 10 procentov najlažjih ali najtežjih otrok), pomeni, da se normalno razvija. Nismo pač vsi enaki in nismo vsi povprečni. Če je Vaša hčerka zdrava in se psihično in motorno lepo razvija, ni razloga za zaskrbljenost.
To sem zapisala kot zdravnica.
Zdaj pa nekaj besed kot mama (imam 2 fanta - 1 in 3 leta):
Tudi moj starejši fant je zelo malo jedel in vem, kako nesrečni so starši ko otrok ne je. Tudi jaz sem ga zabavala in prepričevala, pa je vse skupaj slabo zaleglo. Dojila sem ga do konca prvega leta (in vsekakor bi Vam svetovala, da tega ne prekinjate, čeprav se Vam zdi, da se hčerka samo crklja. Gotovo tudi precej poje, ker očitno ni lačna. Ni pa z dojenjem treba pretiravat in je eno leto, ali kakšen mesec več čisto dovolj). S časom je začel bolje jesti, čeprav še danes ni veliki jedec in mlajši včasih poje več od njega. Mislim, da ste na dobri poti - ponujajte ji različno hrano in tako boste najlažje opazili, katero hrano ima najraje in ji potem to lahko pogosteje pripravite (seveda je treba zdržati raznolikost). Lahko ji pripravite tudi mlečne kaše (z adaptiranim mlekom). Mislim pa, da ni treba uvajati preveč sladkorja (keski in druge sladkarije), ker se na ta način pridobi samo prazna energija in slabe navade. Lahko se s pedijatrinjo posvetujete o nadomesnem vitaminskem preparatu (B vitamini med ostalim spodbudijo tudi apetit) in železu. Glede oreščkov, čokolade in agrumov pa napisano popolnoma drži, tako, da je z njimi treba počakati.
Upam, da sem Vas vsaj malo potolažila.
Lep pozdrav,
Nina