3. apr 2007 10:11
Izrazoslovje, drugi del:
Če delaš karkšnokoli ponudbo, potem jo je treba ubesediti tako, da bo nedvoumna in brez okrajšav - okrajšave delajo tekst nerazumljiv in na trenutke kontradiktoren.
Npr, sklop besed "koliko mora plačati davka in koliko ji ta dobiček pomeni minusa v dohodnini" zelo ponesrečeno zlaga ekonomske izraze, v celoto, ki nima ne repa ne glave.
Verjetno si v zgornjem primeru mislila na to, kje se dobi izračun, ki bi prikazal, kako honorar povišuje dohodninsko osnovo - predvidevam?
Tortica, lepo je, da pomagaš prijateljici. Samo, ko greš v poslovni svet, ti etika in logika v stilu "jaz samo nekaj pomagam, pa se ne spoznam čisto dobro na zakonodajo in ne vem, kje se kaj dobi, pa sem malo okoli vprašala, pa ne znam čisto dobro ubesediti, pa nič hudega, saj se ve, kaj sem mislila, ker sem v osnovi dobro mislila," - popolnoma nič ne pomaga. Ti pa lahko škoduje. Pogodbeni odnos temelji na prepostavki, da sta stranki prostovoljno in zavedujoč se vseh posledic vanj vstopili. Zavedanje vseh posledic pa se prepoznava tudi s tem, da stranki nedvoumno in razumljivo izrazita svoje zahteve in pričakovanja. Če bosta s prijateljico tudi ponudbo spisali v stilu "zaslužek toliko da ne bo minusa v dobičku"....obstaja velika možnost, da se celoten posel za vaju ne bo dobro izšel. Sama sem okornih ponudb, ki so se iztekle v poslovni spor, videla že toliko, da sem jih že davno nehala memorirati (pa nekaj je bilo res "bisernih").
Zato bi svetovala posebno skrb pri ubesedovanju poslovne ponudbe.
Vendelina jr.