Pogodbeno delo - davek?

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

tema odprta - 2. apr 2007 18:46 | ogledi: 3.339 | odgovori: 6

Prijateljica želi opraviti delo po pogodbi (računalniška obdelava podatkov). Ona bo nosilec naloge, imela bo nekaj "podizvajalcev". Ker mi tudi ona rada priskoči na pomoč ji želim sedaj jaz pomagati. Zanima jo, koliko mora plačati davka in koliko ji ta dobiček pomeni minusa v dohodnini. Torej na podlagi tega bo lahko oblikovala ponudbo.

Spomnila sem se na vas: Lahko kdo pomaga, nekdo ki ima izkušnje ali pa obvlada davčno zakonodajo?

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

2. apr 2007 22:35

Najprej izrazoslovje: Nekdanje honorarno delo se imenuje delo po PODJEMNI pogodbi, ki jo ureja Zakon o delovnih razmerjih in Obligacijski zakonik.

Na portalu računovodja.com je možno on line izračunati  taka izplačila :

http://www.racunovodja.com/izracuni/opp_0.3/opp.asp

Portal vsebuje tudi možnost za izračun plače.

Frina

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. apr 2007 10:11

Izrazoslovje, drugi del: Če delaš karkšnokoli ponudbo, potem jo je treba ubesediti tako, da bo nedvoumna in brez okrajšav - okrajšave delajo tekst nerazumljiv in na trenutke kontradiktoren. Npr, sklop besed "koliko mora plačati davka in koliko ji ta dobiček pomeni minusa v dohodnini" zelo ponesrečeno zlaga ekonomske izraze, v celoto, ki nima ne repa ne glave. Verjetno si v zgornjem primeru mislila na to, kje se dobi izračun, ki bi prikazal, kako honorar povišuje dohodninsko osnovo - predvidevam? Tortica, lepo je, da pomagaš prijateljici. Samo, ko greš v poslovni svet, ti etika in logika v stilu "jaz samo nekaj pomagam, pa se ne spoznam čisto dobro na zakonodajo in ne vem, kje se kaj dobi, pa sem malo okoli vprašala, pa ne znam čisto dobro ubesediti, pa nič hudega, saj se ve, kaj sem mislila, ker sem v osnovi dobro mislila," - popolnoma nič ne pomaga. Ti pa lahko škoduje. Pogodbeni odnos temelji na prepostavki, da sta stranki prostovoljno in zavedujoč se vseh posledic vanj vstopili. Zavedanje vseh posledic pa se prepoznava tudi s tem, da stranki nedvoumno in razumljivo izrazita svoje zahteve in pričakovanja. Če bosta s prijateljico tudi ponudbo spisali v stilu "zaslužek toliko da ne bo minusa v dobičku"....obstaja velika možnost, da se celoten posel za vaju ne bo dobro izšel. Sama sem okornih ponudb, ki so se iztekle v poslovni spor, videla že toliko, da sem jih že davno nehala memorirati (pa nekaj je bilo res "bisernih"). Zato bi svetovala posebno skrb pri ubesedovanju poslovne ponudbe. Vendelina jr.

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

3. apr 2007 17:58

No tortica, Vendelina ti je hotela dokazat, da si popolna tepka in ti je po njeni stari navadi naflancala en cel kup floskul.  Ne si gnat k srcu, opažam pa, da nobeden ne upa dregnit v to  temo, čeprav grem stavit, da vas je kar nekaj tukaj gori, ki veste, zakaj  gre.

Kljub  neustreznemu" izrazoslovju vsi, kateri tako delo poznamo, vemo, za kaj gre in kaj bi rada  izvedela. Frina ti je že napisala en zelo uporaben link za izračun, na temle je pa opisano, kaj to je

http://www.artservis.org/prirocnik/podjemna.htm

Kot se vidi iz izračuna, se že ob izplačilu odvede dohodnina v višini 25% od bruto osnove, zmanjšane za 10% nominiranih stroškov. Koliko pa prihodek iz tega naslova  vpliva na končni obračun dohodnine  je pa težko rečti, ker je odvisno od ostalih prihodkov, kateri se konec leta seštejejo.

LP

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

3. apr 2007 18:05

Ja, če vama (Frina oz. zlasti Vendelina) pa povem da sem povrh vsega še dipl. ekonomistka stare šole ( univ.) in da to ni moja edina končana fakulteta, pa me je ob mojem izrazoslovju res lahko kar sram. V olajšavo si štejem, da v življenju delam čisto nekaj drugega in sem (žal) mnogo že pozabila in res ne znam prav niti ubesediti kaj bi rada kaj šele, da bi znala sama kaj svetovati. Mea culpa. Vprašanje sem tudi na hitro skovala skupaj in kljub vsemu, malo tu, malo tam, dobila odgovor. Verjamem pa, da bo kolegici koristilo in da bo znala dobro spisati ponudbo oz. skleniti pametno pogodbo. Pa še nekaj, tale forum res ne jemljem kot mojo službo, ki je zelo resna in tam pa res moram paziti na vsak člen zakona, da ga prav razumem, berem, tolmačim in se jasno izražam, da mi na temle forumu res kar paše "kaj udariti čisto po domače". Predvsem pa ne čutim potrebe, da bi se tule potrjevala in dajala vtis kako sem pametna, ampak zamerim pa tudi nič in po svoje imata obe prav in vaju cenim po vajinih prispevkih do sedaj na temle forumu, Frini zlasti hvala za link in Lijani za potrditev istega. Sporočilo je spremenil(a) TORTICA dne 03. apr 2007 18:18:18

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

3. apr 2007 19:30

Bravo, tortica, še eden glas razuma tule med nami, ki zna umirit žogo. Mamamia mamamia

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. apr 2007 16:22

Če ne bi opozorila, da je bistvena sprememba v izrazoslovju , ki je šele od leta 2002, bi tistim, ki se s tem srečujete le redkokdaj, verjetno ta izraz bil popolnoma tuj in bi težje našli,  

Sem se morala tudi jaz naučiti novih izrazov, da sploh lahko kaj najdem. Trenutno mi je najbolj všeč izraz zaposlenec, ki mi pomeni delavca i čisto brez človeških pravic. Če pozabim na človeške vire, ki me spominjajo na lignit ....

Frina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti