Živjo!
Zanima me, ali vam ustreza solatni bar v restavracijah oziroma gostilnah, ali imate rajši, če vam postrežejo z že pripravljeno solato?
Za odprtje te teme me je spodbudila ocena gostilne Pri Kuklju. Ocena sploh ni bila slaba, ampak je pa ocenjevalka napisala, da je pogrešala solatni bar. Tudi sama sem omenjeno gostilno ocenila in lahko povdarim tudi tu, da je bila solata, ki sem jo tam jedla res odlična, sveža, izbrana... bistveno boljša kot v večini slovenskih gostiln in restavracij.
Meni se namreč ob solatnih barih že skoraj obrača. V solatnih barih najdeš zelo slabe solate, stare, še posebej pa se mi obrača ob kakšnih solatah s testeninami in rižem, kjer zmešajo kar vse povprek...
Seveda obstajajo svetle izjeme tudi pri solatnih barih. Trenutno se spomnim solatnega bara v restavraciji Bivij pri Kopru in pa tistega v Pen Klubu v Ljubljani - ta dva vsekakor sta prvovrstna, saj ponudijo več vrst zelene solate, radiča, motovilec, rukolo, tudi ostale različne sveže solate. V večini ostalih gostiln pa ponudijo kakšen radič, ledenko, oba sta že malo uvenela in rjavkasta, peso in pa seveda tiste solate s testeninami in rižem...
Prosim, ne me narobe razumeti. Res sem bila ostra, vendar želim na nek način apelirati na gostince. Seveda pa naj izvejo tudi vaša mnenja - mogoče sem le izjema, ki ne mara solatnih barov.
Pred nekaj leti je bil namreč solatni bar nekakšen prestiž - želim povdariti to, da je slab solatni bar vsekakor precej slabša varianta kot pa pripravljanje solat. Osebno mi je pripravljena solata tudi okusnejša, čeprav bi si jo raje pripravila s kakšnim drugim kisom ali oljem.
Ana Češnovar