Overlock in šivanje za dojenčka

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. apr 2007 22:21

Imam 5 nitni overlok Elna Pro5. Ko uporabim vseh 5 niti, izgleda takole: verižni šiv, ki NE izgleda kot običajni šiv, ampak kot veriga. Vezilje to dobro poznajo. Ptegneš za eno nitko, in brrrr, se vse z lahkoto spara.

Desni del od verižnega šiva pa je trinitni overlok, torej cikcaksto, entlano, po domače, obe plasti blaga, ki ju prej sešiješ skupaj, še enkrat sešiješ skupaj. V najboljšem primeru je to 7mm rob, ki se ga ne da razlikati. Zato ga jaz ne uporabljam.

 

Redko uporabljam tudi varnostni šiv. Ta izgleda takole: po sredini entla je navaden šiv in je cel rob širok tolilo kot šiv. Približno tako kot izdustrijski izdelki. Uporabljam redko in sicer od takrat, ko me je znanec, ki je delal ograjo na konce ulice opozoril: Hlače so se ti raztrgale. Čisto nove hlače, sešite s tem šivom , so se mi razparale skoraj po celi dolžini.

Overlok nudi tudi ploščati šiv, ki je okras in se redko uporablja.

 

Moj overlok ima tudi posebni šiv in sicer ozek rob in rolico. Ta šiv se uporablja za zavese in za spodnji rob oblekic, ki se ne robijo, za volančke. Tega je dobro imeti. Soseda, ki je šivilja, hodi take zadeve šivat k meni, ker ji tega ne naredi niti industrijski niti še en gospodinjski. Ozek rob ali rolan šiv PRIPOROČAM.

 

Meni je kar precej težav povzročilo dejstvo, da za navaden entel potrebujem tri sukance, saj me zelo moti , če so različne bare. Pa še enega za normalni stroj, Torej 4 enake sukance, kar je kar velik strošek.

 

Dobro je, če ima stroj dve širini entla, moj ima 7 in 9 mm, tako da lahko uporabim.

Stroj naj ima dva transporterja, kar je pomembno pri raztegljivih materialih.

Včasih so proglem igle, ki jih je za nekatere tipe težko dobiti. Moj ima enake igle kot jih potrebuje Bagatov stroj in se kupijo v vsaki trgovini. Sem si pa pustila prodati ene strašno drage, pri katerih ne odleti igla, posebej ojačane, pa so ravno tako šle adijo, torej sem zgrešila.

K mojemu stroju je bilo mogoče dokupiti nastavke za : šivanje perlic na nizu, elestiko, ravni šiv za dolgo robljenje ( jasno,da z verižnim šivom), nastavek za trakec, nastavek za paspuliranje ( to je trak, ki je običajno v kontrastni barvi, poševno urezan in se prevcej uporablja za robove na slinčkih in predpasnikih). Za te nastavke, razen prvega, sem dala precej denarja in nisem v skoraj več kot devetil letih uporabila nobenega. Pomembno je, da sem izdelala približno 70 predpasnikov, vse s paspulami, precej ravnega robljenja, enih 20 hlač z elestiko.

Kupila pa sem ščitnik za tačko, ki preprečuje mojim tačkam, da ne pridejo preblizu in morebitnim delčkom igle, da bi mi odskočilo v oko. No, s šivalnim strojem sem si nekajkrat preštepala prst in to zelo boli.

 

Najbolj pogrešam pokrivni šiv ti. iberdek. V tovarnah imajo posebne stroje za iberdek, to je šiv,ki je običajno na spodnji majici. Pa sem se tudi potolažila.

Zdaj naredim takole. kupim trak, ki ga z likalnikom lahko prilikaš na obe strani ( odličen je za hitro popravljanje odrobljenega krila ali roba hlač). Zgleda ko zelo tanka koprena ali tanek centilin. Potem odrežem približno centimetereski trakec , ga naudarim na spodnjem robu tako, da je pritrjen na notranji spodnji rob,  ga obentlam tako, da ga  s prave strani ni videti. Spnem z naudarkom  ( t.i. hefto)in pazljivo polikam. Odstranim naudarek. Paziti je treba, da se blago ne raztegne pri likanju. Nato na gornji strani napravim dva ntančna in vzporedna šiva. To je način, s katerim lahko popraviš  majčkeno sparano majčko, praviloma naj bi nadomestil cel šiv. 

To je mogoče narediti tudi s cikcak šivom, vendar dan diferncial pri overloku na jersy, pa ne nabira.

Vsekakor prej poskusite.

Moja šivilja je kupila overlock Pfaff, stroj pa je slabši od mojega.

Izdelki z overlokom so dosti lepši in skrijejo napake nevešče šivilje.

Pa moč, izraženo v vatih, je potrebno pogledati, manjša moč pomeni, da gre počasneje in se hitreje segreva.

Overloki se razlikujejo prav v vataži, kar poglejte ponudbe in v diferencialu, ki ga nimajo vsi. Veri, ti imaš raziskavo trga, pa povej, kaj si odkrila.

 

 

 

 

 

 

Frina

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. apr 2007 22:24

Popačenka/ slovensko : entlanje/ opletanje, heftanje/ naudarjanje, iberdek ali ueberdeck/pokrivni šiv.

Naudarek je bombažasta nit, krem barve, ki se hitro strga in je rahlo kosmata, zato se težje izmuzne iz tkanine.

Frina

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

14. apr 2007 12:40

Pred dnevi sem bila v trgovini LAngo, kjer sem kupila moj overlok. Še vedno osvajam nov navadni stroj in pokazali so mi nekaj, česar ne potrebujem, stanje pa 269.000 sit. Mi pa dajo 5% popusta, če prinesem pokazat račun od overloka. Dobra komercilna poteza. Frina

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

14. apr 2007 21:40

Lango, to je elna, ne? Na Gosposvedski? Ja, če imaš doma že eno Elno, ti dajo popust. Pokazali so ti pa Quilters Pro 7200, a ne?;) V tega sem se jaz zaljubla, hehe, če ne bom mela prostora za industrijskega, si bom kupila tega ali kaj podobnega, ko mi navadna mašinca crkne (včasih se mi zdi, da je to zelo blizu, drugič pa kar lepo dela...) No, do takrat ga bojo valjda kaj pocenili... Je pa res impresiven... frina, tvojega modela pa nisem videla, ga ne prodajajo več? Zdaj majo itak samo 2 modela tam. jaz bom pa sprobala overlocka, hehe:) Hvala stana!Zdaj čakam na ene obiske, ampak jutri pa navalim! Veri Sporočilo je spremenil(a) Veri dne 14. apr 2007 21:41:49

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

16. apr 2007 9:45

Veri: overlok PRO5DC, je šel leta 1998, ko sem ga kupila ,iz proizvodnje. V Lango, kjer prodajajo šivalne stroje Elna ( Gosposvetska v Celju, prej Zidanškova), sem gledala  stroj, ki si ga omenila. Mene je najbolj navdušil avtomatski odrez niti. Nekako spominja na industrijske, zanje pa je le treba prostor. Meni je najpomebnejša funkcija, ki mi manjka na navadnem stroju ( Danica, Višnja): izdelava večih variant gumbnic in šivanje večih plasti ( npr. za robljenje kavbojk),pa seveda gornji transporter za šivanje raztegljivih materialov.

Ti pa še nekrat svetujem: ne kupuj opletilnika, ki nima ozkega roba oz. rolice ter takega, ki nima dveh transporterjev. Pa pobožno upaj, da bo imel funkcijo iberdeka.

 

Frina Sporočilo je spremenil(a) frina dne 16. apr 2007 09:47:47

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

16. apr 2007 9:59

Ozki rob/rolica - je to kaka funkcija oz. šiv ali kaj drugega? Ja, iberdek bi mela;) Fant je zelo športno bitje, jaz pa tudi kar precej, tak da se bi ta šiv verjetno najbolj splačal... Transporterja sta diferenciala, a ne? Upam, da ne težim preveč, se še učim o tem, mi je vse novo... Pa ne bi rada mimo vsekala z nakupom, saj je kar draga reč in jo kupujemo bolj malokrat v življenju:) Veri

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

16. apr 2007 10:14

Veri, čeprav šivam že od leta 1972, sem leta 1998 z veliko težavo dobila informacije o tem, kakšna je sploh razlika med overloki. Profesionalne šivilje, pa jih poznam kar nekaj, so mi le malo pomagale, vse so delale v proizvodnji, kjer imajo za vsako funkcijo ali svoj stroj, ali pa nek poseben nastavek.

Zato sem celo leto zbirala podatke, primerjala cene, seveda strojev, ki so bili tisti trenutek na trgu, nihče ni imel, prodajalci so šimfali konkurenco, kako je zanič.

 

Diferencial je transporter. Ozelk rog/ rolica je funkcija overloka, ki se uporabi: pri zavesah, robljenje šalov ali volančkov. Tista krilca, rezana poševno, ki imajo spodaj valovit rob, so zaključena z rolico ali ozkim robom.Pa majčke za mlade so tudi spodaj skravžlane in to je ta funkcija.

 

Iberdek je redko v kombinaciji z overlokom, takrat, ko sem kupovala stroj, je imela Elna enega,zdaj pa ne vem, kako je s ponudbo overlokom, ker , vsaj overloka, trenutno ne kupujem.

 

Drugače pa mislim, da bo najin prispevek pomagal še kaki kupovalki, to pa pomeni, da so tvoja vprašanja koristna.

Frina

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

16. apr 2007 11:33

frina, zlata si! Trenutno ima Elna dva modela overlocka na voljo, en je v akciji, 5 nitni, drugi ima pa iberdek (prekrivni šiv, kot na majcah), 4 nitni, ampak baje boljši - je seveda 2x dražji. Moram pa še kje drugje pogledat, jutri in v sredo grem v poizvedbo. Celega leta sicer nimam, bom morala to malo hitreje speljat, predno se mi dete rodi, ampak saj imam vas, pa bo šlo:) Aha, hvala, razumem, kaj je ozek rob, zdaj celo vem, kako to zgleda, hehe:) Ga bom lahko celo prej sprobala, hehe:) Se splača, ker bom imela punčko:):):), te so pa po navadi rade lepe - razen če bo po mamici, potem ji bo to dokaj vseeno, samo da je praktično;) Hvala punce! Veri

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

16. apr 2007 13:37

 

Veri, 5 nitnega imam jaz in je ne uporabljam. Takole gre: šiva ravni, verižni šiv( ki se zalo rad odpara ),skupaj zentla celotni šiv in odreže.

 

Tudi mi bomo junija dobili punčko. Jaz pa upam, da bo po edini teti, ki ima rada volančke.Pa kako zaveso bomo še tudi zarobili. 

 

Frina

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

16. apr 2007 15:18

Ja, točno tako, frina, tudi prodajalka mi je tako rekla, da je to tisti šiv, ki se najrajši odpara, celo tako mi je razložla, kako ta šiv zgleda... KO se cela verižica potegne... Tak da glede tega nisem tako nora na 5 nitnega... frina, tudi junija? I, ke lepo;) Tak lep mesec;) No, sicer moja bi znala potegnit do julija (30.6. je nekak sumljivo blizu juliju, pa še prva je in ti so po navadi bolj leni...) no, vsekakor upam, da bova do fantovega rd že nazaj, čeprav tudi ni nujno... Aja, pa da ne bo ta post čisto brez informacij, tisti pocenjeni overlock od Elne stane mislim da 468 E ali nekaj takega, tisti ta dražji pa 680 ali nekaj takega. Veri

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti