Pušpanj

pikica82  

član od: 7.9.2006

sporočila: 236

tema odprta - 27. mar 2007 15:40 | ogledi: 3.800 | odgovori: 4

Zanima me, če kdo ve, kako se razmnožuje pušpanj. Dobili smo samo vejice, sedaj pa bi radi naredili podtaknjence in jih posadili za škarpo.

Hvala,

pikica82

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

27. mar 2007 15:57

Jaz sem jih dobila od sodelavke, vejice namreč. Ne spomnim pa se ali jih je izkopala ali kako drugače dobila... Potem smo jih takoj zasadili v zemljo. Nam pa rastejo izredno počasi, tako da ne vem ali je krivo to da so takoj posajeni v zemljo ali je pač to tako kot pri cipresah npr.

stasafrank  

član od: 29.6.2003

sporočila: 518

27. mar 2007 16:05

Pušpan sem tudi jaz razmnoževala z vejicami (ca za prst dolge), ker sem potrebovala večjo količino sadikc. In ja, rastejo zelo počasi, prijelo pa se mi jih je kakšna polovica. Za manjšo količino priporočam kakšen OBI ali kaj takega.. pridejo relativno ugodno. Ampak vseeno rastejo počasi. Pri potaknjencih iz vejic pa priporočam kašen Korex ali kako drugo sredstvo za koreninjanje. Staša

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

27. mar 2007 17:37

Pušpan se najbolje razmnožuje (s potaknjenci) julija, avgusta. Vsaj po mnenju moje sosede, ki si ga je namnožila velike količine.

Pušpani pa seveda rastejo počasi. Taki, ki jih potaknemo, se  morajo seveda najprej ukoreniniti, šele potem lahko rastejo. zato je njihova rast, vsaj na začetku, seveda še počasnejša.

Pikica, predlagam ti, da vejice pomočiš v sredstvo za ukoreninjanje, kupiš ga v vsakem vrtnem centru. vsebuje rastlinske hormone, ki vplivajo na tvorbo korenin.

Na zalivanje ne pozabi! Potaknjene rastlinice tudi ne imej na direktnem soncu, vsa malo jih zasnči.

Pa zemljo seveda ustrezno pripravi, pa to najbržda veš.

Veliko uspeha.

http://www.okrasnivrt.com/Rastline/Zive_meje.php

rimljanka

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

27. mar 2007 20:29

Imela sem ga v vazi (narabutanega) kar dolgo časa za okras. Odgnale so korenine, tako imam že drugo leto tri v skalnjaku, dva sta romala drugam. kobra 1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti