Na Sabrinino prošnjo in morda bo moj recept zanimal še koga - je drugačen od tistih dveh v bazi. Imam nekaj "strank", ki imajo to potico najrajši od vseh. Delala jo je že moja babica (rojena 1892), navadno za belo nedeljo.
Količine so za testo iz 1 kg moke.
Nadev:
200 g masla ali margarine
200 g moke
2 dl mleka
100 g grenkega kakava (NE Benco ipd.)
300 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
3 jajca
rum
100 g mandljev - olupljenih, prepraženih (najrajši jih zarumenim v pečici) in zmletih
V kozici raztopimo maslo ali margarino, vanjo stresemo moko, malo prepražimo in zalijemo z mlekom. Mešamo na ognju, da se masa zgosti. Odstavimo od ognja in pustimo, da se malo ohladi. Dodamo 200 g sladkorja, vanilijev sladkor, kakao (presejan ali - še bolje - v skodelici zmešan z nekaj žlicamo ruma v pasto) in rumenjake. Če je masa zelo trda, dodamo še malo mleka ali ruma. Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo trd, a še mazav sneg in ga primešamo.
Testo razvaljamo, namažemo z nadevom in potrosimo z mandlji (sem jih že pozabila - bilo je užitno, a bistveno slabše!). Zvijemo, naprej delamo kot z drugimi poticami: pustimo vzhajati in damo v vročo pečico ALI ne vzhajamo in damo v mrzlo pečico, da vzhaja, ko se pečica greje, ALI vzhajamo čez noč v hladilniku.
teta torta