Na Sabrinino'>o prošnjo'>o in morda bo'>o moj recept zanimal še koga - je drugačen od tistih dveh v bazi. Imam nekaj "strank", ki imajo'>o too'>o'>o'>o'> potico'>o najrajši od vseh. Delala jo'>o je že moja babica (rojena 1892), navadno'>o za belo'>o nedeljo'>o.
Količine so'>o za testo'>o iz 1 kg moke.
Nadev:
200 g masla ali margarine
200 g moke
2 dl mleka
100 g grenkega kakava (NE Benco'>o ipd.)
300 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
3 jajca
rum
100 g mandljev - olupljenih, prepraženih (najrajši jih zarumenim v pečici) in zmletih
V kozici raztopimo'>o maslo'>o ali margarino'>o, vanjo'>o stresemo'>o moko'>o, malo'>o prepražimo'>o in zalijemo'>o z mlekom. Mešamo'>o na ognju, da se masa zgosti. Odstavimo'>o od ognja in pustimo'>o, da se malo'>o ohladi. Dodamo'>o 200 g sladkorja, vanilijev sladkor, kakao'>o (presejan ali - še bolje - v skodelici zmešan z nekaj žlicamo'>o ruma v pasto'>o) in rumenjake. Če je masa zelo'>o trda, dodamo'>o še malo'>o mleka ali ruma. Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo'>o trd, a še mazav sneg in ga primešamo'>o.
Testo'>o razvaljamo'>o, namažemo'>o z nadevom in potrosimo'>o z mandlji (sem jih že pozabila - bilo'>o je užitno'>o, a bistveno'>o slabše!). Zvijemo'>o, naprej delamo'>o kot z drugimi poticami: pustimo'>o vzhajati in damo'>o v vročo'>o pečico'>o ALI ne vzhajamo'>o in damo'>o v mrzlo'>o pečico'>o, da vzhaja, ko'>o se pečica greje, ALI vzhajamo'>o čez noč v hladilniku.
teta torta