Ker več glav več ve in ker ste vedno pripravljeni pomagati, se obračam na vas.
Zanima me, če je najemnik stanovanja dolžan plačevati mesečni prispevek v rezervni sklad.
V prešnjem stanovanju je bil ta znesek na položnici skupaj z ostalimi skupnimi obratovalnimi stroški in je znašal samo 6 EUR mesečno, zato si s tem nisva belila glave in sva ga pridno plačevala, saj se nama ni zdelo veliko. Sedaj, v novem stanovanju pa je na svoji položnici in znaša okoli 16 EUR, kar se pa že pozna... Prijateljica mi je rekla, da je to dolžan poravnati lastnik - o tem naj bi se pozanimala na ZPS, ampak jaz na njihovi spletni strani ne najdem nič uporabnega. Tudi moja "kmečka pamet" mi pravi, da je to lastnikova skrb, saj gre za njegovo stanovanje oz. za morebitno vzdrževanje objekta, kjer ima on lasniški delež in ne jaz. V kolikor to drži, bi mi prišel prav kakšen zakon, kjer je to zapisano, da bi imela ob sklenitvi pogodbe (naslednji teden) to črno na belem in bi ga "prisilila", da on to plačuje - v upanju, da mi na račun tega ne zviša najemnine :( . Malo sem že brskala po netu in našla stanovanjski zakon (SZ-1), kjer v 4. in 5. odstavku 24. člena ( http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=20 ) sicer nekaj piše o tem, vendar nisem sigurna da je to to, ker sem v pravnih zadevah/jeziku bolj "megla"... :)
Lepo prosim za nasvet, pomoč, karkoli...
Že vnaprej najlepša hvala in lp prav vsem!
Teja