11. mar 2007 10:21
Kako naj vem, o čem razmišlja dobršen del populacije in kaj mislijo določene predstavnice žensk, če ne gledam nobene oddaje? Meni so take oddaje dobrodošle, ker mi širijo obzorje.
Je pa zanimivo, kak pušeljc so izbrali: predstavnico, ki je znana po pretepanju mlajših konkurentk in to na način, da se ji smeji cela Slovenija ( ni bilo oprostilne sodbe), uspešna manegerka podjetja, ki ne izplačuje regresa, ima sramotno nizke plače, plačila sposobnost pa .. Aja, so pa zamenjali celostno podobo, to je pa v tej situaciji nujno.
Razpravalja nuna, ki je sicer ženska, ki najbrž ne ve, kako funkcionira ženska na trgu dela. Nuna nima konkurence, zakaj pa nima možnosti biti papež, se pa najbrž nikoli ne bo vprašala.
Razpravlja ženska, ki ji partner za 40 rojstni dan podari nasramno drag avto, o čemer pišejo vsi časopisi. In ga tudi sprejme. Pa si ga najbrž lahko kupi sama.
Na rob vsemu pa: koliko se vas je spomnilo, da je 8. marec dan žensk in ne dan žena ?
Prav na ta dan sem prebila nekaj ur na sodišču, tokrat kot podpora gospe , ker je samo prijatelj svojo gospodinjo najprej skušal zadaviti, potem jo je vlekel k predalu z noži rekoč, da ji bo prerezal vrat, potem pa je na srečo pozvonilo na vratih in je zbežal. Medtem, ko je žrtev iskala pomoč v bolnišnici, ker je krvavela v grlo zaradi davljenja , je tip visel pri dovetniku, da hoče pol stanovanja, za katerega ni dal niti tolarja in ga je gospa še leta odplačevala. Policija prijave splon ni predala tožilstvu ( pa to ni edini primer), čeprav priče potrjujejo prihod policije. ( Nikoli ni prespal v tem stanovanju.)
Hočem povedati naslednje: tip je na sodišču brezsramno izjavil, da jo je ljubil, ona pa je bila sebična, da ni bil nikoli nasilen in je ni nadzoroval. Čeprav so vsa dejatva, ki so jo zanemarili odvetniki ( ena odvetnica je naredila ogromno strokovnih napak, druga odvetnica jo je ogoljufala, prijava na dovetniško zbornico pa je bila sicer uspešna in brez kazni, odvetnika od BPP pa je bilo treba spremljati pri vsakem koraku), je bila sodnica na strani - nasilneža, ki je vložil tožbo z namenom, da spravi gospo nazaj na psihatrijo, zraven pa še precej zasluži. Zaradi nekaterih spretnosti je tožbo umaknil, po 9 letih sodnega postopka, ki se je vlekel po krivdi države.
Ker poznam še nekaj takih zgodb, mi ob omembi Dneva žena obrne želodec.
Ko sem menjalo službo, so me poslali na ginekološki pregled ( šlo je za delo v pisarni), podpisovala sem peticijo za enakopravnot žensk, ki niso kao sposobne dela v komerciali, ker ne morejo spiti 1 l vodke in podpisati pogdbe, tako kot moški. Avtor te izjave je bil še nekaj let nazaj, ko me je želel zaposliti v firmi, kjer je bil direktor, še vedno ponosen na to izjavo.
Ne bom govorila o kadrovskih politikah, o spolnem nadlegovanju na delovnem mestu, o precej različnih plačah za isto delo (" za eno žensko je ta plača zadost"), ki jih poznam iz prve roke in iz dologletnih izkušenj.
Nismo enkopravne in se nehajmo slepit s prazniki, ki so pesek v oči. Ste pozabile Drobniča in njegove ideje o dvigu rodnosti, ki še ne bodo potihnile. Samo akterji bodo drugi !
Na koncu pa še znamenita izjava Igorja E . Berganta, da ni enakopravnosti spolov, dokler moški ne bodo tekomvali v sinhronem plavanju na olimpijskih igrah. Komentar prepuščam vam.
Frina