Regres?

Asja  

član od: 23.10.2002

sporočila: 515

7. mar 2007 15:55

Bom še jaz napisala, da bo bolj držalo . Pri meni je bilo dvakrat tako, da sem šla na porodniško v prvi polovici leta. Prvič nisem vedela, da moram pokuriti 10 dni (torej 2 tedna) dopusta pred porodniško, zato sem jih izgubila. No, v drugo sem ga izrabila 10 dni pred porodniško in potem še 14 dni po koncu porodniške, da sem si jo še malo podaljšala Če si upravičena do letnega dopusta, regres moraš dobit, saj sta ti dve zadevi povezani. Če pa greš na porodniško v drugi polovici leta in morate v firmi dopust pokurit do konca junija (nekje imajo določeno, da lahko tudi kasneje), pa je treba izrabit dopust pred začetkom porodniške, saj bi ti drugo leto cel propadel, ker se ti porodniška konča kasneje kot junija. Itak pa potem drugo leto že dobiš novega. Lp, Asja

dalsi  

član od: 18.9.2002

sporočila: 339

7. mar 2007 16:29

Regres ti pripada v celoti, dopust pa lahko tudi, če se z delodajalcem tako dogovorita, drugače pa samo razlika nad 12 dni.

Lp

Marjana

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

8. mar 2007 8:07

Boš še jaz pristavila piskrček: kako je pa z dopustom in regresom, če daš odpoved sam. Recimo v prvi polovici leta in kako če daš v drugi polovici leta? Koliko dopusta sploh pripada?

smrečica  

član od: 22.1.2007

sporočila: 62

8. mar 2007 8:51

Tortica jaz sem službo zamenjala aprila. Ker so mi v novi službi priznali le sorazmerni del dopusta sem stari dopust in sorazmerni del porabila v stari službi, ter prenesla le preostanek v novo službo. Prav tako je bilo z regresom sorazmerni del so mi izplačali v stari službi, razliko do celotnega regresa pa v novi službi. Žal je bil regres v novi službi nižji od regresa v stari službi. To pomeni, da bi se meni bolj splačalo zamenjati službo v drugi polovici leta. Če službo menjaš v drugi polovici leta, ti celotni regres izplača stara služba, glede dopusta ti nova služba spet lahko prizna le sorazmerni del. Moj nasvet: Če je regres v novi službi bistveno nižji se ti službo bolj splača menjati v juliju. smrečica

Lipa  

član od: 28.7.2003

sporočila: 243

8. mar 2007 9:02

Lingua, Verovnikin odgovor je pravi. Tortica, Za prvo polovico je odvisno, kdaj ti dajo obvestilo o dopustu (navadno v februarju) in regres. Če boš recimo v februarju rekla, da odhajaš, ti bodo sigurno dali sorazmerni del dopusta in v povezavi s tem, naknadno (ko bodo izplačila vsem ostalim, četudi ne boš več zaposlena tam) sorazmerni del regresa. Za drugo polovico pa obvestilo že imaš, izplačan regres pa tudi; edino način izkoriščenja dopusta je vprašljiv, saj ti po zakonu (Zakon o delovnih razmerjih) pripada, da v koledarskem letu skupaj izkoristiš 10 delovnih dni dopusta (to je pravica delavca in obveza delodajalca) in drugo je to, da ti je po zakonu dovoljeno izkoristiti 1 dan na dan, ki ga kot delavec določiš sam, ostalo ti lahko dodeli delodajalec oz. z drugimi besedami, lahko se zgodi, da ti ne bodo dovolili koriščenja dopusta. V praksi pa se dogaja tako, da delodajalec (pameten seveda) ne omejuje delavca, ki želi oditi, saj lahko sledni naredi v službi (žal) več škode, kot koristi v tem času ali pa povrhu vsega odide na bolniško in delodajalec (žal) zopet ne more nič. Osebno menim: pošteni ljudje - odprte karte - sporazumni dogovor! A ja, zgornje je osnova, torej ZDR, če pa vaša panožna pogodba in/ali kolektivna pogodba določata za delavca ugodnejše pogoje za delavca, se pa seveda upoštevajo pravila od navedenih dokumentov. LP Lipa

dalsi  

član od: 18.9.2002

sporočila: 339

8. mar 2007 9:12

Za prvo polovico leta sorazmerni del glede na oddelane dneve oz. obstoječe delovno razmerje od 1.7. dalje pa pripada cel regres in cel dopust.

lp

Marjana

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

8. mar 2007 10:00

torej se splača dati odpoved v drugi polovici leta. Nov delodajalec bom pa jaz. Družba je tik pred ustanovitvijo.

Lipa  

član od: 28.7.2003

sporočila: 243

8. mar 2007 10:17

Tortica, Dobro, da ti nisem nakladala o tem, kako ti služba lahko uide... ha,ha. Torej: da. Počakaj regres, morda še izkoristi letni dopust (v tvojem primeru čim več, oz. kolikor ti ga bodo odobrili)...potem pa čao. Ti srečnica ti! Lp Lipa

SABINA24  

član od: 5.3.2007

sporočila: 5

8. mar 2007 10:40

JAZ SEM BILA V LETU 2004 OD 12. MAJA NA BOLNIŠKI, OD 2. NOVEMBRA PA NA PORODNIŠKI, PA SEM V LETU 2005 VSEENO DOBILA REGRES, PA TUDI DOPUST. SABINA24

leni1  

član od: 26.2.2007

sporočila: 295

8. mar 2007 13:55

jaz sem šla na porodniško marca in sem pred tem porabila 12 dni dopusta,ker ga moraš drugače zapade ostalih 13 dni pa bom porabila sedaj preden začnem z delom leni1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti