6. mar 2007 14:01
Naša tamala je zdaj stara 2 leti in tri mesece. Kaka v povprečju 2x na teden, včasih več, včasih manj. Jaz sem že skoraj doktorirala zraven te tegobe, poskusili smo že vse mogoče, zdaj smo se pač sprijaznili, da to pri njej tako pač je. Ko se pogovarjaš z drugimi starši, pa vidiš, da je to težava pri ogromno malčkih. Stvar se uredi nekje do 4. leta.
Lahko povem, kaj vse smo poskušali mi in kaj naj bi pomagalo. Seveda vse te metode še vedno s pridom uporabljamo.
- pitje vode (to pri naši tamali ni problem, ker spije cca. 2 litra na dan)
- sveže stisnjen pomarančni sok
- laneno seme: če je celo, ga čez noč namočiš, odcediš in daš piti laneno vodo, seme pa zamešaš v jogurt; ali pa ga zmleješ in daš v hrano kar tako. /1-2 mali žlički/
- suhe slive: isti potopek kot pri lanenem semenu, ali pa daš jesti kar suhe slive same brez namakanja /2-3 slive/
- jabolko na tešče, navrh pa jogurt
- jabolko naribaš in iztisneš sok. Pri jabolku moraš paziti, da ne oksidira, ker sicer zapira.
- močno sladkan kamilični čaj
- donat ali štefanov vrelec /1-2 dl na dan/
- sirup Isilax ali Portalak (lekarna) po navodilu na škatli
- čimbolj raznolika hrana
- v skrajnem primeru svečka
Mi smo pri naši tamali poskušali z vsem naštetim. Verjetno sem kaj celo pozabila. Še najbolj, se mi zdi, ji pomagajo suhe slive. Nekaj časa smo se strašno sekirali, zdaj pa smo se nekako sprijaznili, da tako pač je, saj sicer je popolnoma zdrava.
LP
Anja