5. mar 2007 10:22
Kalipso, jaz sem tudi že vlečeno testo delala s polnozrnato moko. Se je čisto lepo razvleklo, mogoče mičkeno bolj na debelo, ampak niti pod razno ne toliko, da bi opazil v pecivu. Je pa drug okus, o tem ni dvoma, ponekod še bolj paše.
Pirino moko lahko daš namesto bele v večino zadev, ker je pira tudi pšenica, torej sta si bolj sorodni kot ostale vrste moke. Ima pa malo manj lepka kot navadna bela pšenična moka, prvič, ker je navadno polnozrnata, drugič pa ker ima pira manj lepka že v splošnem. Torej, kadar delaš kake res zahtevne zadeve, kjer je elastičnost testa glavnega pomena, si malo bolj previdna ali pa mešaš, za vse ostalo pa je pirina čisto ok, pirini buhtlji so meni še boljši kot navadni, recimo, recept je v bazi.
Tudi zgoščuješ lahko komot z drugimi mokami, jaz sem tudi s koruzno in se je dobro obneslo, čeprav nima lepka. Zgoščuje namreč škrob, ne pa beljakovina lepek.
jaz sicer uporabljam ostale moke v glavnem v kruhu in za glavne jedi oz. priloge, za sladice je večinoma kar navadna bela, razlog kot pri atiju, nama je v gl. tako najbolj všeč:) Mi je pa zanimivo delat recimo ajdove vlivance, polnozrnate testenine, pa pirine buhtlje, pa koruzne tortilje, da ni vedno isto... pa še barve so veliko bolj pestre...
Veri