Pravkar sem dobila od sestrične mail, ki opisuje naslednjo zgodbo:
"Dogodek se odvija na vrtni zabavi v Ameriki, kjer se je ena od udeleženk opotekla in padla. Takoj so ji predlagali, da bi poklicali medicinsko pomoč. Rekla je, da se počuti dobro in je to možnost zavrnila. V obraz je bila bleda in malo je drhtela. Pomagali so ji, da se je uredila in ji dali nov krožnik.
Ostanek popoldneva je preživela v prijetnem počutju. Zvečer je njen mož poklical gostitelje in jim povedal, da so ženo prepeljali v bolnišnico. Okrog 23 ure je umrla. Doživela je možgansko kap - na tej zabavi. Če bi kdo od prisotnih poznal znake možganske kapi, bi morda preživela.
Eden od nevrologov je povedal, da je bila vsa umetnost v tem, da bi morali postaviti diagnozo in pacientu v roku 3 ur nuditi strokovno medicinsko pomoč. Vendar pa se to običajno ne zgodi. Simptome možganske kapi je včasih zelo težko prepoznati.
Obstajajo 4 enostavni ukrepi, ki nam pomagajo pri prepoznavi možganske kapi:
1. Prosite osebo, da se nasmeje (če se ne more, je to znak)
2. Prosite osebo, da pove povsem navaden stavek. N.pr.: Danes je lepo vreme.
3. Prosite osebo, da dvigne roko nad glavo
4. Prosite osebo, da vam pokaže jezik. Če jezik stoji ali visi nepravilno, je to znak možganske kapi
Če ima oseba katerega koli od teh znakov, takoj pokličite nujno medicinsko pomoč in opišite simptome."
Če ni tako, naj me kdo popravi, je dobrodošlo. Se mi zdi pomembno, da lahko včasih sami razpoznamo določene bolezni in znamo tudi pravočasno ukrepati.
lili A.