Možganska kap

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8900

22. feb 2007 14:52

Popolnoma prav ima! Je še veliko hujšega gorja na svetu, kot so cigarete. Pozdravček!

Dolores  

član od: 20.6.2005

sporočila: 1304

22. feb 2007 15:01

Ampak dragička, ti pa vseeno ne kadiš. Lidka, vedno sem občudovala tvojo življenjsko voljo in energijo. Moj oče je lani februarja umrl za možgansko kapjo. V nedeljo je šel v bolnico zaradi možganske kapi, pa je bilo že videti, da si bo prav lepo opomogel, v sredo pa ga ni bilo več. Pravijo, da je po možganski kapi odločilnih prvih sedem dni. Če tiste preživiš, potem si iz najhujšega ven. Slišala pa sem pred kratkim za primer dekleta, ki jo je zadela kap pri enaindvajsetih, pa ni preživela. Poznam tudi nekoga, ki je to doživel pri šestintridesetih, pa ni sedaj, po enem letu, še vedno nič kaj več kot solata. Ne vem, ali se to tudi mladim dogaja v zadnjem času pogosteje, ali pa se včasih to ni toliko spremljalo. Lp Dolores

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

22. feb 2007 15:30

Naj povem, da o medicini nimam pojma, poznam pa neodgovorne zdravnike.

Živim v hiši z mamom in očetom, ki imata zdravstvene težave, jaz pa živim zgoraj. Glede na to, da sta precej bolehna , sem preživela že kar nekaj stresnih zadev, zato vam bom dala praktične nasvete, ki sem jih preiskusila:

Velja za vse, ki živimo v tej hiši, brez izjem:

Ob vsakem nenavadnem hrupu, padcu, pa naj bo razlog še tako banalen, se mora tisti, ki je poleg vira hrupa  oglasiti: Vse je v redu. S tem smo se izognili nepotrebnemu preverjanju in dirjanju po stopnicah.

Vsak odhod iz hiše sei sporoči, da se ne iščemo po nepotrebnem, če pa se odsotnost nepredvoma zavleče, si dolžan javiti, da boš zamudil. Izognemu se strahu zaradi prometne nezgode in poškodbe.

Z električnim orodjem ne sme delati nihče, če je sam doma.

Pri telefonu je tablica s telefonskim številkami, da ni potrebno odpirati kakega imenika za vse osebne zdravnike, reševavlce in lokalno policijo. Nekajkrat smo vadili, katere je nujno povedati reševalcem : priimek in ime, naslov, lokacijo v mestu,ime in starost bolnika, zdravstvene težave bolnika. Nato, kaj se je zgodilo, ali krvavi, ali diha, je pri zavesti.

V vsaki omari je ugleden komplet spodnjega perila, sveže nogavice. V naglici je namreč težko iskati, kar potrebuješ.

V posebni kuverti z velikim napisom z imenom je : fotokopija zadnjih  izvidov, diagnoza je poudarjena in seznam zdravil.

Seznam zdravil ima naslednje podatke: ime zdravila, barva , vrsta, barva zdravila, osnovni namen zdravila, odmerek za vsako jemanje, režim jemanja zdravila.

Vsako odstopanje pri jamenju zdravil ( pozabil, vzel narobe, kako drugo zdravilo), se MORA povedati ostalim.

Prvo pomoč obvladamo in je  škatla  na dosegu brez nepotrebnega  iskanja.Pomembno, da so zraven poštene škarje.

Prebrala sem vse članke in literarturo in sem posebej pozorna:

• na bolečine v levi roki, rami in nenormalnim krvnim pritiskom,omotici možnost za srčno kap. Takoj  aspirin, ki menda reši veliko življenj.In poklicati reševalce,
  • na nenaden hud glavobol, težave pri gibanju in orinetaciji, ravnotežju, težave z vidom , valjanje jezika v ustih,  bruhanje, nevarnost možganske kapi.

Pomembno: beleženje časa, kdaj se je kaj zgodilo. Pomagamo si lahko z mobilnikom. Pokličemo na domačo številko , ko se kaj zgodi ( dogodek, klic za pomoč, prihod pomoči ). Mobilnik lahko imamo pri sebi, ko smo z bolnikom, pisanje v naglici, kaj šele pomnnjenje v hudem stresu pa je pogosto neizvedljivo.

Vse gornje je razultat izkušenj in predvidevanj in se je VSE že preizkusilo pri nas doma. Reševalci in zdravniki so bili zelo zadovoljni.

Najbolj pomembno je to, da me nobena zadeva (najbrž) ne more dobiti nepripravljene in da vnaprej vem, kako ukrepati pri posameznih težavah.

Mene ne bi prepričali, da bi ne sprejeli bolnika s kapjo v bolnišnico, dam takoj dolge zobe gor. Potrebno pa je biti vljuden.

Nazadnje sem po čakanju v bolnici čakala z mamo na invalidskem vozičku ( zvin noge ), čakala od 9. do 13.45. Ni mogla niti na stranišče, ponoči pa je trikrat padla v nezavest od bolečin.Potem se se pritožila, zdravnik me je poklical, bil je zelo žaljiv, jaz pa vljudna in je vse z mojim dovoljenjem snemal. Potem ji je napravil nek poseg, da je čez dva dni hodila. Bojda ga je uporabil izjemoma zanjo, saj mu ne bi bilo treba. Menda je jasno, zakaj, Pri svojih zahtevah je treba biti vljuden in brez nesramnih besed, ki jih je tisti kirurg najbrž pričakoval od mene, ker sem bila zelo besna. Pa jih ni bilo, bi pa zahtevala, da greva k direktorju, ki bi slišal posnetek. Zahteva, napišite, da tega in tega ne boste naredili, nekako strezni ljudi, pa karkoli se je že zgodilo. Nekako nočejo pisati, ker s tem  delajo neizpodbitne dokaze ...

Pozabila sem  povedati, da so trije moji stari starši umrli zaradi možganske kapi ( edino en ded je bil ubit kot partizan). Dve teti in en stric, ki so umrli ,so umrli zaradi možganske kapi ...

Frina

valči  

član od: 5.2.2006

sporočila: 197

22. feb 2007 16:48

Kap udari kadarkoli. Sošolca od moje hčere je zadela, ko je bil star 15.let- do smrti! Lp valči

aki  

član od: 23.4.2004

sporočila: 1330

22. feb 2007 23:24

Pri meni se je začelo z dvojnim vidom ( to je bilo neposredno pred možgansko kapjo). Sem pa pred tem 2-3x imela neko čudno slabost v glavi, malo podobno vrtoglavici in sicer zjutraj ko sem odhajala v službo( kap običajno zadene v dopoldanskih urah). Zdaj vem da so bili to opozorilni znaki.

Če vas ob sumljivem napadu oz. slabosti hkrati še požene, je to zanesljivo slab znak, oz. resno opozorilo.

Kapi se rade ponavljajo, zato sem bistveno spremenila  način življenja, ker si res ne želim reprize. Predvsem se je potrebno naučiti premagovati stres,  pa bolj zdrav način življenja tudi pripomore. Zaenkrat mi uspeva, je bilo pred kratkim 8 let od dogodka.

Aki

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

23. feb 2007 7:30

Aki, take simptome sem imela jaz pri osmih letih, sem preživela mesece po bolnišnicah, nič najdenega, dvojno sem pa videla še precej časa. Drugače smo pa ravno včeraj pokopali bratranca, starega 34 let. Ga je zložilo doma v postelji, a so ga našli prepozno. Loni Makaroni

alexis  

član od: 30.5.2006

sporočila: 884

23. feb 2007 7:56

Loni, moje sožalje. alexis

aki  

23. feb 2007 8:51

Če si videla dalj časa dvojno, brez drugih simptomov, je bilo morda kaj drugega.  Ena od možnosti je huda slabokrvnost. To je bilo pri meni kako leto po kapi ( sem imela železa le za vzorec 2,7   , normalno je pa od 13-27). Sem tudi hodila od dohtarja do dohtarja, pa nisem izvedela nič pametnega. po kapi je normalno da se stanje nekaj mesecev izboljšuje ali celo popolnoma popravi, ne pa poslabšuje.  Šele kasneje , ko je težava popustila, sem bila skoraj sigurna, da je bilo to zaradi slabokrvnosti. Mi je mami potrdila da bi lahko bilo res, ker je moja sestra pri nekaj letih stalno tarnala da vidi vse okroglo ( drugače ni znala povedat) in bila je zelo slabokrvna.

To sem napisala, ne za to da ti ne bi verjela, ampak zato, da ne bi vsak ki bo to bral, povezal vsak dvojni vid s kapjo. Da ne bo po nepotrebnem panike.

Čuvajte si zdravje, dokler ga imate. Kajti nikoli več ne bo  tako, kot je bilo.

Aki

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

23. feb 2007 9:03

Spisek še ostalih spremljajočih znakov je bil neskončen, sum je padel na koncu na tumor na možganih, samo ga niso nikoli odkrili, se je z leti vse izboljšalo, nekaj prej, nekaj kasneje, ravnotežje sem dobila nazaj šele pri 25ih letih, dvojno pa še zdaj včasih vidim, slabokrvna sem pa ratala šele zadnja leta. Loni Makaroni

aki  

23. feb 2007 16:31

Ja, celo otroci niso popolnoma varni pred kapjo. Žal. Aki

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti