20. feb 2009 19:58
živio! poročila sem se pri rosnh osemnajstih.prišla sem k dobri tašči ,ki me je uvedla v gospodinjstvo ker ,če mi verjamete ali ne nisem znala niti kave skuhati prvič mi je neko jed pokazala potem pa je rekla sedaj pa daj ti .rada sem se učila in jo tudi povprašala po receptih in navadah in le teh se držim še danes po 35 letih torej pri nas je takole : prvi tak praznik v letu je pust takrat mora biti na mizi obvezno suha juha (KRAČA ,JEZIK,ALI KOS ŠUNKE ),okisan krompir z zeljnato solato in orehovi štruklji za pepelnico štokviž(bakala) na rdeče z krompirjevo polento in ostanek štrukjljov veliki petek isto kot na pepelnico razen štrukljev veliko soboto se kuha žolca in pleče in navadno se poje malo suhe juhe in ukrade par koščkov mesa na veliko noč imamo bogat zajtrk takoj po vstajenski procesiji: najprej vsak poje po en košček hostije ki smo jo nesli v soboto popoldne skupaj z jajci k blagoslovu,potem pa žolco kuhano svinjsko pleče jajca in potico kosilo je navadno bolj bogato nedeljsko s to razliko da se poje krožnik žolce in žegnano jajce pred kosilom veliki ponedeljek ponavadi bolj ali manj enako v juliju mesecu imamo shod ali žegnjanje takrat se povabi prijatelje in sorodnike na shod pripravilo se je pršut in potico in še kakšno pecivo na dan mrtvih je bila obvezna potica za popoldne ko so prišli sorodniki na obisk na sveti večer pa tradicijonalna večerja -klobase in zelje ravno tako za silvestrovo in večer pred vsemi tremi kralji za katerega smo včasih rekli da je mali božič tako to je to spomnile ste me pa tudi na lepe navade iz mojega otroštva :za sveti večer smo punčke hodile po vasi in pele pred hojčkom(božičnim drevčkom)božične pesmice ,bilo je zelo lepo posebno tam kjer so imeli že električne lučke ,to je bila redkost Fantki pa so na silvestrovo voščevali srečno novo leto z zvonci ali orglicami prišli so v hišo in rekli :vam voščimo srečno novo leto in ropotali z zvonci ali malo popihali v orglice in gospodinja jim je dala kakšen sold v zahvalo,na dan nedolžnih otročičev 28.decembra smo pa hodili tepežkati imeli smo majhno šibo z njo smo tolkli po vratih in kričali rešte se kaj dobili smo kakšno čokolado ali pomarančo tako sedaj sem se razpisala upam da vas ne morim z mojimi spomini če pa vas pa mi oprostite in preskočite tole LP julika