Tzadziki ali nekaj podobnega

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

8. feb 2007 20:00

Na tisti moji vrečki piše, da je mešanica začimb za sire in jedi iz skute. Tako da se strinjam s katko lopatko, da je to za tiste, ki tzatziki omake ne delajo iz svežih sestavin (sama jo vedno delam tako, da ne dodam nobene začimbne mešanice, ampak je vse sveže, sploh pa česen...). Kot sem rekla, to mešanico uporabim (kot delček sestavin) za mariniranje sira v olivnem olju. A lahko kdo pojasni, od koda poleg izraza tzatziki (caciki) še zraz tađiki, kot je omenila zmajčica?Ker sem ga namreč tudi sama večkrat slišala in tudi videla napisanega....Je morda kakšno narečje ali kaj podobnega? Mamamia, idi na googla, kajne??? Grem, adijo, pa zdravi ostanite....Mamamia mamamia

Zmajcica  

član od: 18.11.2006

sporočila: 36

8. feb 2007 20:07

Hvala, zlate ste. Zdaj vsaj vem, da nisem edina, ki poznam mešanico iz vrečke oz.kupljeno. Da pridem do le te, pa bom očitno morala Grčijo. Gre katera namesto mene? Lepo se imejte, čao Zmajcica

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

8. feb 2007 20:08

Tega izraza tađiki še nisem zasledila, joj kako mi je smešen :)))) Mogoče je res narečno, da malo zasesljajo, potem pa se tako prenaša v druge narode. Tudi pri Špancih (to bolj poznam) je tako, da se potem kakšne besede deformirajo. V Grčiji izgovarjajo caciki, vsaj kar sem jaz slišala. "Če bi bila juha tako topla kot vino, vino tako staro kot piščanec, in piščanec tako debel kot natakarica, bi res lahko rekel, da je bil obed v redu."

katka lopatka  

8. feb 2007 20:10

Zmajčica, raje daj sveže, kot je rekla mamamia, saj imamo vse tudi pri nas - ni tam nič kaj drugačen mediteran glede rastja. "Če bi bila juha tako topla kot vino, vino tako staro kot piščanec, in piščanec tako debel kot natakarica, bi res lahko rekel, da je bil obed v redu."

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

8. feb 2007 20:44

Čao, jaz sem tudi lani dobila v dar iz Grčije celo paleto začimb mešanic. Za vse živo - za feta, tzatziki, roast meat, za pico, za grško solato...... samo na žalost gor ne pišejo sestavine. Ta za Tzatziki je v osnovi bele barve, po moje je to česen, tako bi rekla tudi po vonju in še nekaj zelo močnih začimb, origano nabrž in še kaj. Nisem pa je še zasledila v naših trgovinah. Po moje nimaš kaj preveč za komlicirati s tem, uporabi začimbe po svojem občutku, pa bo. Aja, podobno kot je ta grška omaka tzatziki, dobiš v turški restavraciji pod slo imenom jogurtova solata: jogurt, kumarice, olivc, česen, začimbe.... tista v kebabu je pa ponavadi dosti bolj majonezasta, vsaj kolikor poznam kebabe v Lj. Lep pozdravček, S.

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

8. feb 2007 20:57

Ko sem bila pred 25 leti prvič v Grčiji, sem si kupila grško kuharico (angleški prevod, jasno) in tzatziki je (glej ga šmenta) uvrščen pod poglavje solate. In vanjo se da tisto kar sem napisala - vsaj po tem viru. Doma pa imam en zavitek začimbne mešanice za tzatziki od lani in ker ga verjetno ne bom porabila (raje uporabljam lastne), jo lahko tudi komu pošljem - če se javi na ZS. Lisa

Zmajcica  

8. feb 2007 21:13

Lisa, sorry, a ne vem kaj pomeni ZS. Mi lahko razložiš prosim. Hvala, čao Zmajcica

katka lopatka  

8. feb 2007 22:34

ZS je zasebno sporočilo, tvoj poštni predal tu na kulinariki. Greš pod moja kulinarika, beležka in tam so zasebna sporočila. Sporočilo je spremenil(a) katka lopatka dne 08. feb 2007 22:35:17

jessy6  

član od: 13.2.2006

sporočila: 764

9. feb 2007 1:27

Tatziki je grška jed. Ponavadi jo dobiš postreženo za predjed, namažeš pa jo na popečen kruhek. Vsaj tako je bilo še 2 leti nazaj, ko sem bila na Krfu. Gre pa za naribane sveže kumare, prelite z grškim jogurtom ( ki je tako gost, kot naša kisla smetana ) in z dodanimi začimbami, po katerih sprašuje Zmajcica. jessy6

Zmajcica  

9. feb 2007 8:31

Hvala katka lopatka za obrazložitev, bom se odpravila globje v kulinariko. Čao Zmajcica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti