6. feb 2007 21:08
PISTACIJA, Simona84,
na našem institutu ( Behind Sava River County Institete of Culinary Arts, ne vem kako se reče po naše ) smo v superračunalnik vstavili vprašanje: domači smoki. Po daljšem premlevanju pride odgovor: prilagoditi maso za tulumbe Stane r.
Nalogo smo zaupali mlajšem raziskovalcu - Ežoju. Njegovo poročilo:
Če se recept za tulumbe Stane r preračuna na eno jajce dobimo:
125 ml mleka, 18 ml olja 56 gr moke,1/8 pecilnega praška, 1 jajce pa če recept prilagodimo za smoki, dobimo:
125 ml mleka,3 žlice olja, 50 gr koruzne moke, 1 žlička navadne moke, 1 žlica kikirikijeveg masla, 1 jajce. 1/4 pecilnega praška.
Za kikiriki maslo sem uporabil Barney´s best peanut butter ki mu je že en mesec potekel rok trajanja ( sreča, imajo slabe tehnologe in ne znajo narediti maslo, da se pokvari na določen datum ). Kikiriki masla sem imel le eno žlico, in to sem uporabil. Torej:
Zavrem mleko in olje z žlico kikiriki masla, dodam dva ščepca soli in v to zamešam koruzno moko in pecilni prašek mešam in kuham par minut, v na pol ohlajeno maso vmešam eno jajce. Segrejem olje v manjši kozici in delam manše " svaljke " in jih pečem v olju, izkaže se, da je prevroče, zmanjšam temperaturo, pečem ponovno in dobim končni izdelek: to ni to. Kikiriki se sploh ne čuti, pa sploh je preveč " moknato ", ni tako rahlo kot " ta pravi " smoki. Spremeniti je treba recept, recimo:
125 ml mleka, 3 žlice olja, 1/4 pecilnega praška, 2 žlici kikiriki masla, morda dve žlički koruzne moke in eno jajce. po moje bi ta masa morala biti bližje ta pravemu smokiju, vendar jaz ne bom več poskušal, smokija sploh ne maram.
ps: uporabljal sem izraz " kikirikijevo maslo", ker tako piše na etiketi, morda je bolj prav : arašidovo maslo .
mlajši raziskovalec
behind sava river county institute of culinary arts
ežoj