2. feb 2002 18:43
Hojla!
Tudi jaz sem ena od tistih zanič kuharic, ki uporabljajo tudi vegeto ali podobne dodatke prehrani. V bistvu teh zadev vedno dodam zelo malo (max. eno tako žličko, kot jo dobiš v kavarnah za kavo pomešat - res mini mini žlička, za 4 ljudi), ampak v nekatere jedi po mojem mnenju enostavno paše. Pa tudi ne zdi se mi, da bi imele vse jedi s temi dodatki podoben okus - če zadevo uporabljaš bolj kot začimbo, po mojem mneju ta okus sploh ne izstopa (čeprav je pa res, da je v večjih količinah precej izrazit). Ne maram pa izrazitega okusa po vegeti kot ga imajo juhe in omake iz vrečke...
. Vem, da mogoče res ni najbolj zdravo, ampak glede na to, da dodatkov jedem ne tlačim vsepovsod, mislim, da si s tem ne delam velike škode...
. Čas kuhanja se pa s temi dodatki res ne skrajša..in za to nenavsezadnje tudi niso namenjeni - tu so preprosto samo zato, da popravijo (ali pa pokvarijo, kakor želite), okus in zato, da pač uporabimo samo eno stvar namesto mešanice začimb.
Kar se pa tiče Marievega predloga, da ne bi več objavljali receptov za jedi z vegeto, pa tole: dobri kuharji bodo v omenjenih receptih brez težav spretno zamenjali vegeto s čim, kar jim bolj ustreza, s tem pa bo jed tudi dobila okus, kakršnega imajo radi. Ne vem, kako je z drugimi, ampak jaz se receptov (kuharskih, pri peki je drugače) le redko držim čisto popolnoma - stvari, ki mi niso všeč (ali pa jih nimam pri roki), pač zamenjam s tistimi, ki mi pašejo, ali pa jih enostavno izpustim. Mogoče bi lahko to počeli tudi bolj vešči kuharji od mene, ne pa da zahtevajo, da se taki recepri ne objavijo.
.
Pa še ena replika na Marievo sporočilo: Menim, da tale stran ni namenjena mnenjem in bahanju kuharskih strokovnjakov ampak med drugim (forum recepti /nasveti pa celo predvsem) takim, ki imajo/imamo pri kuhanju kdaj pa kdaj tudi kako težavo ali pa nam preprosto zmanjka idej. Če pa mislite, da ljudje s kuharskim predznanjem ne uporabljajo dodatkov jedem, je pa skrajni čas da zavijete v kako slovensko restavracijo/gostilno (lahko tudi takšno, ki je na zelo dobrem glasu), pa se sami prepričate, da ste v zmoti.
Pa lep pozdrav
maja