6. mar 2002 23:56
Marjan!
Izbrala sem srnin golaž - od jutri dalje je med recepti na meniju. Količine so me malo mučile, ker kuhamo za 30-50 ljudi po občutku. Pripraviti recept za 4-6 ljudi pa zahteva malo premisleka. Doma skuham odvisno od kosa mesa. Če imam več mesa, je več golaža. Osnovni recept je pa takšen:
-kolikor mesa, toliko čebule
- čebula ročno narezana (če peče, daš gor sončna očala, pa je bolje)
- lovorjev list glede na količino
- paprika v prahu glede na količino
- strt česen glede na količino
- malo paradižnikove mezge
- sol po okusu
-jušni zelenjavni bujon (korenček, tudi rumeni, peteršilj- koren in zeleno, koren zelene( zelo malo)
- ostale začimbe po okusu
- belo vino po okusu
Čebulo in česen počasi pražimo (bolje na domači masti kot na olju). Zalijemo z malo vode, da se raztopi, spet pražimo do suhega. Nato vržemo v lonec koščke srnine in vsaj 30 minut pražimo. Po potebi zalijemo z malo vode, dodamo lovor, na koncu papriko in pardižnikovo mezgo. Solimo.
Z zelenjavnim bujonom zalijemo in skozi ozko sito pretlačimo zelenjavo iz bujona. Dodamo krušne drobtine glede na gostoto golaža, ki jo želimo, in počasi kuhamo,dokler meso ni skoraj do konca zmehčano. Pred koncem dodamo belo ali rdeče vino - belega morda malo več, rdečega malo manj - čisto po okusu.
Tak golaž je najboljši preležan v hladilniku za naslednji dan.
P.S.
Namesto vina lahko z občutkom uporabimo tudi vinski kis. Ob klasičnih začimbah jaz osebno dodam še timjan, šetrajko in malo bazilike, pa tudi nasekljan peteršilj.
Moke pa v nobenem primeru ne priporočam. Raje namesto drobtin ovsene kosmiče in to ob koncu praženja, tik preden zalijemo z bujonom.Ni slabo za spremembo, zgosti pa prav tako, za nianso spremeni okus, ni pa to za kmečki turizem, kjer mora biti klasika.
JOJ, PA DOSTI POPRA V VSAKEM primeru!!!Lakhko tudi malo chillija ali tabasa.
svetladom