Na pomoč

ferda  

član od: 1.10.2003

sporočila: 280

tema odprta - 28. jan 2007 21:15 | ogledi: 2.416 | odgovori: 16

ŽIVIO VSEM.

imam en problem ali pa se mi vsaj zdi .prosim pomagajte. dobila sem namreč gobico za kefir in se bojim da sem jo ubila pri spiranju ker sem jo najbrž preveč sprala-- a je to možno. nato semjo dala v mleko in po 48 urah ni bilo nič tako kot sem pričakovala se pravi da bi mleko bilo malce gostljato in izgledalo kot jogurt. kaj sem ga pobiksala? mi to lahko kdo pove ki že ima izkušnje s tem. najlepša hvala že v naprej in lep pozdrav vsem

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

28. jan 2007 22:07

Najbrž bo potrebovala malo več časa, nisi je mogla preveč sprati. Počakaj še kak dan. Koliko mleka si pa dala in kako velika gobica pa je? Kako toplo je tam, kjer je mleko???? Poročaj in pomagam naprej. Ali pa ti prislkrbim novo gobico, če bi ta le ne hotela oživeti. Velja? rimljanka

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

29. jan 2007 4:35

Problem bi bil lahko, če si gobico spirala v vroči vodi ali jo dala v vroče mleko... Če pa si v hladno, pa ni problema, samo v zelo hladnem mleku traja malo dlje. Mogoče pa je bilo tudi mleko že na meji sesirjenja in se je zato skisalo še predno bi gobica lahko anredila kefir. Veri

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

29. jan 2007 6:42

Če daš mleko z gobico v hladilnik, se tudi zlepa ne zgosti. Lp Cila

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

29. jan 2007 8:55

Mogoče pa imaš majhno gobico in dosti mleka? Tudi to je lahko problem. Kyara

ferda  

29. jan 2007 20:05

kaj pa vem...mislim da voda ni bila preveč hladna prevroča pa sigurno ne. gobica je velika cca 3-4 cm premera mleka pa je bilo gor 2-3 dl. da bi pa dala vse skupaj v hladilnik pa mi na misel ne pride... sicer pa nikoli ne veš. rimljanka tebe bom pa držala za besedo da mi zrihtaš novo gobico če ta ne bo delala. sicer pa se mi zdi gobica zdaj malo bolj napeta in mogoče da jo je malo več dobila pa sem jo v petek, joj mleko pa je bilo nalito sveže, pa še nekaj zakaj se mora spirati gobica na plastičnem cedilu in ne kovinskem? lep pozdrav in hvala vsem za trud

rimljanka  

29. jan 2007 22:06

Pozabi na kovinsko cedilo, popolnoma vseeno je, v kakšnem cedilu ga spiraš, verjemi. Gobica velikosti majhnega lešnika skisa 2 dl mleka v kake 12 urah. Vsaj moje izkušnje so take. Če je bila tvoja gobica pred uporabo dalj časa v mirovanju, potem bo najbrž trajalo nekaj časa, da se "zbudi". Poročaj, kako je z njo. Za besedo me pa kar drži, saj sem obljubila, ne? rimljanka

ferda  

30. jan 2007 20:01

kako pa zgleda to mirovanje? pa zakaj pravijo da se ne sme dotikat kovine saj mleko če je domače ga moraš skuhat v piskru ki je plehnat v plastičnem nebi potegnilo?! sicer pa sem danes gledala pa se spet ni skisalo na vrhu pa je bilo nekaj rahlo zelenega( barva) taka tanka plast . gobice mam pa tolko da bi po tistem kar praviš-rimljanka- moralo skisat cel liter. kaj se to dogaja? mleko pa je kupljeno. lep pozdrav

Pesnica  

član od: 11.1.2006

sporočila: 259

30. jan 2007 23:04

Mogoče si uporabila alpsko mleko? Kolikor jaz vem ni primerno. Verjetno moraš malo potrpeti. Ko sem jaz dobila svojo gobico, nekaj dni tudi ni bilo nič z njo. Potem pa je oživela in sem z njo založila pol vasi, kefir pa nam je tudi že pri ušesih ven gledal. Pesnica

rimljanka  

30. jan 2007 23:05

Vsako mleko je primerno, pesnica. Izkušnje kažejo tako, pa tudi ne vidim razloga, da bi bilo drugače. rimljanka

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

31. jan 2007 4:34

pesnica, danes se mi je naredil kefir iz alpskega posnetega mleka... gobica se veselo množi dalje... Včasih jo pač moraš pustit dva dni pri miru,da naredi svoje, če si jo prej imela 14 dni v istem mleku in je hladno v sobi. Veri

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti