9. jan 2008 14:13
Sama še nimam otrok in nimam pojma s čim in kako jih hraniti in kaj je zanje najboljše. Me pa nekaj blazno moti.
Vedno kadar nekdo zastavi vprašaje kaj je najbolje za otroka, kako naj ravna z njim, s čim naj ga hrani … se najde kar veliko število članic, ki vsakršno skrb te vrste označijo za pretirano kompliciranje. Ker so one s svojimi otroci ravnale tako in tako in so vsi zdravi. Na tem forumu je dopustno kompliciranje pri krašenju tort, tičino masi, modelčkih, čokoladni glazuri, talnih oblogah, kvasni emulziji, pričeskah … edino področje na katerem se ne sme komplicirati so otroci. Le na tem področju bi morali ostati leta 1980 in nazaj, ker je bilo takrat očitno tovrstno znanje na višku, sedaj pa je v zatonu. Zanimivo zakaj potem ne prosite svoje zdravnike, d vas operiraj po sistemu iz leta 1986, da vam predpišejo kontracepcijska sredstva iz leta 1978, mogoče določajo diagnoze po takratnih znanjih, vam zdravijo raka. Ne to ne. Tukaj smo lahko leta 2008, pri otrocih pa ne. Ampak drage moje, tudi pediatrija in ginekologija se razvija. Saj so tudi ljudje leta 2008 pr.kr. rojevali in ohranjali otroke pri življenju, ker drugače bi ljudje izumrli, pa verjetno same niste z otroci ravnali po merilih izpred svojega časa. Vsaka doba ima svoja znanja, spoznanja in zmote … vsak se ravna po spoznanjih svoje dobe. Tudi ve drage dame ste se. Verjetno niste ravnale z otroci enako kot so vaše mame, babice ali celo prababice, ker one so zagotovo še manj komplicirale. In zakaj potem pričakovati od nas, ki smo rojene v tistih perfektnih osemdesetih, da bomo me ravnale, tako kot so naše mame, babice ali celo prababice. Nekatera spoznanja tiste dobe so se žal izkazala za napačna in ne vidim razloga, da bi se jih držala samo zato, ker je tako z mano počela moja draga mati in sem zrasla v zdravo dekle.V tem času je upadlo tudi število mrtvorojenih otrok in še česa. Zakaj? Najverjetneje zaradi kompliciranja
Vri:
www.ivz.si%2Fjavne_datoteke%2Fdato" target="_blank">http://www.google.com/url?sa=t&ct=res&cd=1&url=http
Za vse tiste, ki obožujete lepe stare čase in prvinsko skrb za porodnico in otroke toplo priporočam knjigo:
Rožman, Irena
Peč se je podrla! : kultura rojstva na slovenskem podeželju v 20. stoletju
Ljubljana : Slovensko etnološko društvo, 2004
Res zanimiva knjiga.
magnolija