19. jan 2007 16:36
sirček, ti, ti,
če bi mal prebrskal po internetu bi verjetno našel, pa naj ti bo. Iz knjige ( predvidevam, da tam uporabljajo pravo terminologijo ) : Izdelava jogurta, skute in sira, Nežke Bajt in Slavice Golc - Teger.
poglavje: izdelava sira
Ne glede naštevilne vrste in različice sira ostaja osnovni postopek enak:
- odbira in priprava mleka
- usirjenje mleka
- obdelava koaguluma
- obdelava sirnega zrna
- stiskanje
- soljenje
- zorenje
.......................
.......................
ker priporočamo toplotno obdelavo mleka, moramo mleku z uravnanim odstotkom maščobe dodati mikrobiološko cepivo, odvisno od vrste sira.
po dodatku kulture kontroliramo naraščanje kisline v kotlu in tik pred usirjenjem dodamo še kalcijev klorid in kalcijev nitrat ( da je sir bolj naraven in zdrav, dodajam jaz ).
......................
......................
usirjenje mleka
Ko ima mleko ustrezno kislost( pH 6,6-6,8 ) in je segreto dona 32-33 st.C ga usirimo. Sirišče v prahu vsaj pol ure pred usirjanjem raztopimo v večkratni količini hladne vode.Med usirjanjem skrbimo, da mleko miruje in se ne ohlaja, zato mora bitiprostor, v katerem izdelujemo sir, topel. Potek usirjenja spremljamo tako, da opazujemonastanek koaguluma in preverjamo na več našinov:.....................
..................................
Sirjenje nikakor ne smemo prekinuti prezgodaj, ker bo zaradi premehkega koaguluma nastalo veliko sirnega prahu, kar vpliva na poznejše zorenje in slabši pridobitek sira
obdelava koaguluma
.......................
kaagulum narežemo s sirarskimi harfamina kocke cca 1 - 5 cm odvisno od vrste sira: čim trši bo sir, tem manjše naj bodo kocke. Isto velja tudi pri nadaljnji obdelavi, ki sledi po 10 min. počivanju ( madonca, se mi ne ljubi tipkat, že do zdej si mi dolžan buteljko vina ).......................
.................................
ko dosežemo ustrezno velikost sirneg zrna, je končan postopek predsirjenja, v katerem smo razrezali vezi, ki so nastale med usirjanjem.
obdelava sirnega zrna
siorno zrno dogrevamo in sušimo.....................
..............................( vse odvisno od vrste sira )..............
.........................
oblikovanje sira
stiskanje
soljenje
zorenje
skladiščenje
pojdi v knjižnico in si poišči knjigo ( založba kmečki glas, 2002)
upam, da ti to kaj pomaga ( pa ne na vino pozabit ).
ežoj