Dohodnina

ariella_3  

član od: 3.7.2006

sporočila: 664

tema odprta - 8. jan 2007 16:25 | ogledi: 2.496 | odgovori: 27

zanima me ali je možno da nimam dveh otrok prijavljenih niti jaz, niti moj mož, saj sedaj jih imam jaz in potem plačam veliko dohodnine. Stvar je v tem, da sem slišala da se to da naredit, samo meni je pa čudno, da res ne bi bili otroci celo leto na nikogar pisani, potem ko pa pišeš dohodnino si jih pa lahko piše mož ali žena. Ne spoznam se v te zakone in pravila, zato bi prosila za čimveč nasvetov, predlogov, rešitev,...hvala

ariella

Doban  

član od: 24.8.2004

sporočila: 238

8. jan 2007 16:35

Seveda je možno, vendar jaz zagovarjam naj bodo olajšave med letom take, kot bodo ob priavi dohodnine. Zato je vsak mesec od plače odtegnjene nekaj manj akontacije dohodnine in če ni kakšnih večjih odstopanj, ter če uveljavljaš vse olajšave, pravim jaz, da mora biti odmerjena dohodnina v okviru akontacije nakazane med letom (+- 10.000 SIT ot. 50 EUR). Se pa ljudje odločajo, da otrok med letom ne prijavijo, pa potem dobijo nazaj večji kupček denarja. Nekateri temu pravijo varčevanje, jaz pa pravim, da je to financiranje države. Saj moramo svoje položnice plačevati vsak mesec, ne pa 1x na leto... Vsak se pač odloči po svoje... Simona

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

8. jan 2007 16:54

Lahko celo otroka ob začetku leta kot olajšavo prijavi eden od staršev, ko piše davčno napoved za to isto leto, pa uveljavlja drugi starš. Vse to je dovoljeno, treba je le premisliti, katera od variant je za posameznika najbolj ugodna. Običajno je najbolje, da otroke prijavi tisti, ki ima večji dohodek. Midva z možem vsako leto snameva iz interneta obrazec za izračun in preračunava vse možne variante. Odločiva se za tisto, ki je v skupnem znesku obeh (razlika med doplačilom enega in vračilom drugemu) za družino najugodnejša. Lp Cila

m.schafe  

član od: 3.5.2006

sporočila: 254

8. jan 2007 17:49

tudi midva z možem "financirava "državo. imava dva otroka. pri plačah nimava prijavljenega niti enega, zato pa julija dobiva kar nekaj več fičnikov. enako bi bilo, če bi bila dovolj disciplinirana in bi vsak mesec ta denar naložila v banko. takrat bi se nabralo še nekaj obresti. m.schafe

neznan uporabnik

8. jan 2007 17:49

Smiselno je, da pri sestavljanju dohodnine preračunaš, ali bo otroke v celoti prijavil en starš (ta mora imeti bistveno večjo bruto plačo kot drugi starš), ali bosta prijavila npr. vsak enega, ali pa oba starša prijavita oba otroka in sicer vsak vsakega nekaj mesecev, tako, da končni rezultat pride najbolj ugoden. Npr. 1. otroka prijavi en starš 8 mesecev, drugi starš pa še 4 mesece, pač je potrebno narediti več simulacij in izračunati, po kateri varianti dobiš največ vrnjeno. Iz izkušenj povem, da se to zelo splača naredit. Lp, Zoja zoja1

sonchika  

član od: 3.4.2005

sporočila: 731

8. jan 2007 18:30

Letos bo verjetno kaj drugače, ker dobimo predizpolnjene obrazce. Me pa res zanima, kako bomo (boste) potem prijavljali otroke. Upam, da bo kakšno prosto mesto, da se bo dalo vpisati mesece - da ne bodo razdelili kar pol pol in je. Sonja

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

8. jan 2007 19:40

zoja1 je napisal/a:
ali bosta prijavila npr. vsak enega, zoja1
To sva z možem naredila pred leti, pa so nama za vsakega računali začetno stopnjo olajšave. Torej namesto za prvega 10 % za drugega 15%, so vsakemu upoštevali le 10 %. Pojasnili so, da bi za upoštevanje progresivne lestvice moral vsak od naju navesti oba, vsak za nekaj mesecev. Ne ponovitve te napake. Lp Cila

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

8. jan 2007 21:34

Cila je napisal/a:
Lahko celo otroka ob začetku leta kot olajšavo prijavi eden od staršev, ko piše davčno napoved za to isto leto, pa uveljavlja drugi starš. Vse to je dovoljeno, treba je le premisliti, katera od variant je za posameznika najbolj ugodna. Običajno je najbolje, da otroke prijavi tisti, ki ima večji dohodek. Midva z možem vsako leto snameva iz interneta obrazec za izračun in preračunava vse možne variante. Odločiva se za tisto, ki je v skupnem znesku obeh (razlika med doplačilom enega in vračilom drugemu) za družino najugodnejša. Lp Cila
Jaz bi se še najbolj strinjala s tem. matilda

dalsi  

član od: 18.9.2002

sporočila: 339

8. jan 2007 21:35

Ja, lahko. Jaz imam ta sostem že od začetka, ko izpolnjujem dohodnino pa se z možem odločiva kdo od naju bo uveljavljal olajšavo, doslej sem jo vedno jaz. Vsekakor pa s tem načinom "financiraš" državo. lp Marjana

Doban  

član od: 24.8.2004

sporočila: 238

9. jan 2007 9:23

Kolikor jaz razumem bodo v letos v izpolnjenih obrazcih navedeni prihodki, olajšave bomo pa še vnašali sami. Letos bo še tako, potem bodo pa spet bistvene spremembe in napovedujejo naj bi dohodninsko napoved samo še podpisali, saj bodo posebne olajšave v glavnem ukinjene. Samo naj nas ne nategujejo, da bo dohodnine manj za plačevati. Po procentih, ki jih navajajo, ne more biti manj, če primerjam %, ki jih plačujemo sedaj. Ukinjajo najvišje razrede, srednji razred pa povečujejo.... Simona

DANICA REŽONJA  

član od: 17.11.2006

sporočila: 13

9. jan 2007 9:55

Jaz bi pa prosila za en odgovor,če ga katera ve.Imam sina,starega 27let,ki je bil celo leto prijavljen na zavodu za zaposlovanje in je prejemal nadomestilo v vrednosi 41.000 sit.Zanima me ali ga lahko prijavim kot olajšavo.Živel je doma pri nama z možem. Hvala za odgovor!! DANICA REŽONJA

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti