7. jan 2007 17:41
mamamia, ko že pišeš o smetani - saj vem, da tema ni prava, ampak mene nekaj zelo zanima. Vsi nekaj prepričujejo, da kislo smetano dodamo na koncu, nato pa omaka ne sme več zavreti. Moja mama že vse življenje kislo smetano da v vročo omako in jo pusti na ognju lahko tudi zelo dolgo. Sploh pri pečenkah, posebej divjačinskih, dobiš potem eno tako dobro omakco, da dol padeš. Tako sem se navadila tudi jaz. Jaz smetano uporabljam le za omako z gamberi in pa s puranom in gobami. In v obeh primerih omako kuham vsaj dvajset minut, da "brbota", dokler se ne tekočina fajn posuši in se tista smetana malo bolj na gosto popeče, potem pa dodam malo vode, da spet rata omakca. Poskusila sem dodati smetano in nehati kuhati preden zavre, pa dobiš tako bledo belo omako, okus pa prevladuje samo po kisli smetani, še meso se mi ne zdi več slano in dobrega okusa. Zdaj pa ne vem, ali jaz delam kakšne packarije, totalno skregane z osnovami kulinarike, ali pa je ta teorija o kisli smetani nastala pomotoma, pa se je eni držijo, mogoče še niti niso probali, kako dobra je popečena omaka. Zanimivo mi je tudi, da kolegi, ki se na dobro hrano kar spoznajo, rečejo, da je božansko dobro, ko pa jim povem recept, se pa čudijo, kaj delam jaz s kislo smetano. Ali mi lahko poveste, če še kdo dela omake na ta način in v čem je fora te teorije o kisli smetani, ki je jaz ne razumem? matilda