18. jan 2007 11:32
Bernarda85, ne vem sicer, koliko si stara, ampak tvoja trditev, da se živalski vrt od tvojega otroštva ni nič spremenil, preprosto ne drži. Toliko sprememb je doživel v zadnjih desetih letih, kot prej od začetkov najbrž ne.
Kaj misliš s trditvijo, da poti niso urejene??? Pa menda ne misliš, da bi morale biti asfaltirane ali betonirane?
In - tipične živali - kaj bi pa rada v tako majhnem vrtu? Bele nosoroge (ki so med najbolj redkimi živalmi in ogroženimi sploh), koale (ki zahtevajo celo leto sveže evkaliptusovo listje), pande (saj veš, kaj jedo), kondorje, beloglave jastrebe,......
Pozanimaj se, koliko živalskih vrst imajo, na koliko kvadratnih metrih je vrt, koliko je zaposlenih, kako se financirajo. Pomanjkanje denarja pa je seveda stalnica. Ampak - denar ni vse, je pa seveda nujno potreben.
Videti je veliko, če znaš in želiš videti. Po mojem mnenju je vrt ravno prav velik, da lahko z enim obiskom vidiš celega, se malo dalj časa ustaviš pri živalih, ki te bolj zanimajo. Mene veseli, da so postavili tudi nekaj skal, da lahko spoznamo temeljne kamnine, pa nekatere rastline imajo tudi imena, v vrtu se dogaja veliko stvari, ima igrišča za otroke.
Posebej je pohvalno, da ima del, namenjen domačim, avtohtonim slovenskim pasmam živali in da lahko otroci pridejo v neposreden stik z nekaterimi domačimi živalmi.
Menim, da je živalski vrt že (na sploh, ne le ljubljanski) davno presegel nivo ogleda eksotičnih živali. Včasih, ko ni bilo na vsakem koraku TV, pa knjig, medmrežja, kjer lahko vsak trenutek najdemo vsako žival v besedi, sliki in celo v trenutnem življenju, je bil živalski vrt mesto, kjer so ljudje videli eksotične živali. Zdaj pa tja hodijo opazovat živali in njihovo vedenje, navade. Pa iskat mir in vsaj približen stik z naravo.
Če si privoščiš obisk vrta z vodstvom (veliko vodijo študentke in študentje biologije, pa najbrž še drugi), je pa slpoh fino, ker o živalih veliko zveš.
Naša mnenja so sicer različna. Ampak, ne zdi se mi fer tako v nič dajati vrt, kjer se trudijo, da bi bili čimbolj zadovoljni vsi, živali, obiskovalci in seveda tudi zaposleni.
Samo še to: kolegičin nečak je videl nekaj deset živalskih vrtov po svetu, pa ima vseeno abonma za ljubljanskega in pogosto skoči tja. Najbrž tudi to kaj pove.
rimljanka