Zdravo.
Kako kaj pripravljate zajčji paprikaš?
Hvala za vsak odgovor.
lp,
modrijan
Zdravo.
Kako kaj pripravljate zajčji paprikaš?
Hvala za vsak odgovor.
lp,
modrijan
10. jan 2007 7:41
Enostaven recept za prvič: Na maslu zastekliš pol kg. čebule in dodaj na kose narezanega zajčka. Začini z mleto papriko,majaronom,lovorom,poprom,vegeto ali soljo,nareži not še 2 korenčka,malo petršilja in duši na malem ognju 1 uro. Če je zajček mlad bo skoraj končan,divji,pa rabi tudi 2,5 uri. Sedaj dodaj še na kose narezano rdečo papriko in po želji feferon. Dolij toliko vode,da je meso pokrito,in še 1 l zraven. Po želji vkuhaj "knedle"iz gladke moke,poizkusi,če še manjka kaka začimba in jo dodaj,kuhaj še 30 min.in paprikaš je končan. Namesto vode lahko priliješ 2 sladki smetani in dobil boš divjačinski golaž,če ne dodaš nič,pa temu Prleki rečejo "zovec tenstan na luki". Razlika pri jedeh je v "malenkostih"postopki in večina začimb je pa stalnica. ati zlati
10. jan 2007 8:03
Bravo, ati, dober recept! jaz ga še na koncu zalijem z moko, razmešano s kislo smetano in posipam s sesekljanim petršiljem. Kyara
10. jan 2007 8:39
Da modrijana nisem prestrašil sem napisal pol kg čebule,sam je pa dam v golaž 1-1,5 kg in potem ni potrebno zgostiti z moko.Če pa še knedle zakuhaš je pa že kar pregosto.Poizkusi smetano dodat v krožnik,se ne razkuha,in koščki smetane dajo posebej dober okus. Če daš kot prilogo krompir,ga pol zmučkaj z vilicami in zgosti z krompirjem.Imam občutljiv želodec in mi podmet in moka včasih nagajata,zato se ju izogibam. ati zlati
10. jan 2007 10:29
Ati zlati, zakaj pa recepta ne objaviš v bazi? zvitorepka
10. jan 2007 13:58
Hvala za odgovor. Nekako sem potem improvizirala in naredila kot piščančji paprikaš...pa je kar v redu ispadlo... Bom pa drugič probala ta recept. drugače pa tudi jaz za zgoščevanje ne uporabljam moke...včasih tako uporabim drobtine...ali smetano...kakor je no... Lp, modrijan
10. jan 2007 16:06
če delaš zajčka na lovski način, lahko zagostiš z mletimi suhini jurčki ali pa z gobo juhu. Za popestritev ikusa pa dodaš ne koncu še na drobno narezane kisle kumare. Matjaž
9. jan 2012 14:25
Moj paprikaš je ratal tako.
Najprej sem ga raskosal in ga z začimbami natrl: sol, lovor, poper v zrnu, rožmarin, timijan, česen. Lepo sem vse premešal in premečkal v posodi. Vse kose sem premetal na cedilo in postavil nazaj v posodo v kateri sem gnetu zajca. Prelil s pivom in pusti dve urci v paci. Vmes malo premešal kar z roko 2x.
Po dveh urah sem v ponvi prepražil čebulo ( 2 mali al eno veliko). Predvignil zajca s cedilom, da je pivo ostalo v posodi kjer sem prej gnetu zajca. Zajca začel pražiti v čebulci ki je prej porumenela. 15 minut mešanja in nato dodal 2 žlici mlete paprike sladke in 2 majhni kavni žlički pekoče mlete paprike. Pa še mal premešal. Na vse sem dodal še paradižnikove pelate in jih na grobo zdrobil in skoz mešal.
Predhodno sem ogrel v krušni peči keramično posodo v katero sem vso vsebino strsel iz ponve. Uf je dišalu.
Preden sem v peč potisnil zajca sem dolil še malo belega vina. Pokril s pokrovko in ob zmerni žerjavici in seveda z ubčasno kontrolo še čmaru dokler niso prijatli zasedli mize.
Še tisti, ki zajca ne marajo so se mastili......
Srečko
p.s. kako se pripne fotka?
srečokuh
9. jan 2012 14:51
klikneš na tistii zeleni lonček v orodni vrstici, potem pa malo poskušaš - če si uspel pretvoriti zajca v paprikaš, potem ti bo to s slikami uspelo iz prve.
Sonja
21. apr 2017 12:15
Razlika med zajcem in kuncem:
- zajec, ki živi v naravi je divji zajec
- zajec, ki ga vzredimo dom pa je kunec
O katerem zajcu govorimo pri tem receptu? Glede na količino čebule predvidevam, da gre za divjega zajca. LP Jože
24. apr 2017 16:02
Tukaj so popisane razlike med zajcem in kuncem:
http://www.zootic.si/Male-%C5%BEivali/zajec-ali-ku
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | Nikita |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Tajska rdeča curry pasta
Špageti z omako iz bazilike in parmezanom