4. jan 2007 21:46
To o plastičnih in steklenih pripomočkih je larifari. Sem takoj, ko sem imela dovolj gobice, naredila poskus. Dve enaki gobici sem dala v dva kozarčka, v vsakega nalila mleko, v enega dala kovinsko žličko, v drugega seveda ne. Oba kozarčka sem dala v kuhinjsko omaro. Zjutraj je bil v obeh kozarčkih kefir narejen, enakega okusa, obe gobici sta živahno delali naprej. Veste, če bi bila živa bitja (kefirjeva gobica je skupek različnih vrst bakterij in gliv) tako občutljiva, da ne bi prenesla nobene kovine,.....bi življenja na Zemlji pač ne bilo, pa problemov z bakterijami tudi ne. Še en nasvet. Kefirjevo gobico zavežite v tisto mrežico, v kateri prodajajo po 3 ali 5 glavic česna. Je plastična, se lepo opere, pa kefirja sploh ni teba cediti, gobica ostane lepo v mrežici, ker ima zadosti male odprtinice. Ko je kefir gotov, jo vzamete ven, operete pod tekočo vodo in vstavite v nov lonček mleka. Za koruzno zrno velika gobica naredi krasen kefiriz 2 dl mleka v največ enem dnevu. Če je gobica velika, postane kefir prehitro kisel, prav rezek. rimljanka