14. okt 2011 21:01
Lara, a še nisi opazila, da nekaj ljudi tule na forumu pač nekaj reči ve, pa ne, ker bi prebrali tvojega, očitno, guruja M., ampak, ker niso sedeli na ušesih v šoli, ker so potem še kaj malega na to temo prebrali, ali pa preštudirali, pa ne nujno malo, ker.... In ja, 1000 kalorij je 1000 kalorij, pa od koderkoli jih že jemlješ. In s 1000 kalorijami lahko telo naredi toliko in toliko molekul ATP, recimo temu celična valuta energije.
Osnove, ampak res osnove kemije so, da ti je jasno, da ne more obstajati nerafinirana fruktoza, ker je fruktoza molekula s kemijsko formulo C6H12O6, ki torej ne more vsebovati vsega tistega, kar nek sladkor (ki ga tako poljudno imenovanega kupujemo bolj (belega) ali manj (rjavega) rafiniranega) pač vsebuje. Kemijsko je bel sladkor pač skoraj samo saharoza (ki, mimogrede, pri prebavi razpade v eno molekulo glukoze in eno molekulo saharoze). Tega seveda dobimo iz sladkornega trsa ali pese, fruktoze pač ne od tam. Če bi kupovali v lekarni in bi bila to lista saharoza, bi pač pisalo, da je saharoza, ki tudi ne bi bila rafinirana, ker bi bila pač saharoza.
Niti z besedo nisem nikjer napisala, da ni pametno jesti po M., sem ti pa oporekala, kjer si pisala neresnice, zmote. Saj mi je jasno, da tebe ne bom prepričala, da tvoj M. nima vedno prav, morda bo pa kdo, ki bo bral tvoje in moje (pa od limnol, masters,...) zapise, le razmislil. In zato, (in vedno bom natanko zato), napišem svoje poglede.
Res mi ni treba že n-tič napisati, naj preberem M., ker tam pač ne morem najti strokovno korektnih zapisov, vsaj okoli inzulina jih ni. Saj veš, naš France je pred skoraj 180 leti dejal: Le čevlje sodi naj kopitar. Zato mene ne boš slišala pametovati o borznih poslih.
rimljanka