Mumps

ariella_3  

član od: 3.7.2006

sporočila: 664

tema odprta - 27. dec 2006 20:10 | ogledi: 3.843 | odgovori: 7

zanima me, če lahko mumps povzroči pri moških neplodnost in kako se ugotovi ali je vzrok za neplodnost prav mumps. hvala za odgovore

ariella

Jerneja USA  

član od: 24.11.2006

sporočila: 812

27. dec 2006 20:48

Nasla sem tale link v anglescini: http://en.wikipedia.org/wiki/Mumps in pa tudi nekaj v italijanscini kjer doktor doktor Alberto Tozzi iz Bolnice Bambin Gesu" iz Rima pravi, da mumps v lahko tudi povzroci neplodnost pri moskih, je pa to dokaj redko. Kako pa bi se ugotovilo, ali je vzrok ravno mumps, bi pa morali vedeti zdravniki, ki delajo te teste. Jerneja USA

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

28. dec 2006 10:35

Sicer laičen odgovor, a iz prakse. Da, mups, če ga fantek preboli v času zorenja spolnih organov, lahko (ni pa nujno) povzroči neplodnost. Osebno poznam tri moške, ki so mumps preboleli med 10. in 13. letom. Pri starejših dveh je bila posledica neplodnost. Lp Cila

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

28. dec 2006 10:51

Večina moških je imelo v otroštvu mumps in večina njih je plodna. Odvisno je od tega, kako otrok z mumpsom preživlja svojo bolezen oziroma, kako je bolezen udarila Eni so imeli manj opazno obliko in so bolezen deloma prehodili - pri teh je večja nevarnost kasnejših posledic, če je pa oteklost huda, gre otrok itak takoj v posteljo in tam počaka, da bolezen mine. Sicer pa ne razumem čisto, kam meri tvoje vprašanje. Ker, če je otrok bolan, se ga da v posteljo. Če je otrok mumps že prebolel, ti bo vsak urolog/androlog lepo razložil, kako se preveri bodoča plodnost. Če pa vprašanje zadeva odraslo osebo, se pa s tem ukvarjajo andrologi. Vendelina jr.

ariella_3  

član od: 3.7.2006

sporočila: 664

28. dec 2006 15:44

za mumps se zanimam zato, ker prijateljica ne more zanositi, pa je sedaj pomislila tudi na to možnost, da ga bi lahko njen mož v otroštvu prebolel-nima več mame in očeta, sam pa se tudi nič ne spomni. Saj bosta šla do njegovega zdravnika po podatke, samo zelo jo skrbi, saj zdravniki pravijo da pri njej ni razloga za neplodnost, z njim pa naj bi bilo tudi vse v redu- je bil tudi on na pregledu, nihče pa ga ni vprašal ali je prebolel mumps ali ne. ariella

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

28. dec 2006 17:04

Neplodnost po prebolelem mumpsu se kaze kot pomanjkanje za oploditev sposobnih spermijev (azoospermija) in bi se to videlo pri pregledu (oceni) sperme. Ce so mu rekli, da je z njim vse v redu, potem to ne more biti vzrok. lp, proxima

aki  

član od: 23.4.2004

sporočila: 1330

28. dec 2006 20:59

Pri moji sodelavki so se zaman trudili zanosit 8, ali celo več let. Potem so posvojili dojenčico, tako da je bila srečna mamica na porodniški. Še preden je prišla spet delat......je pa zanosila Psiha je mnogokrat ovira..... Aki

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

28. dec 2006 21:21

Tudi pri meni se ni "tako hitro primlo", zato svetujem čim manj misliti na otročka in čimveč... pa bo. lp Anamarija

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti