27. dec 2006 11:31
Čao,
jaz pečem kruhek v kruhomatu takole, po takem vrstnem redu.
2 žlici olja
3 dcl vode (malo več, če dodaš veliko semen)
3 žlice mleka
1 žlička soli
velika pest semen (različnih, po želji)
54 dkg moke
15 g svežega kvasa
ščepec sladkorja (po kvasu)
Pečem na programu "hitro", traja 1h 57min. Če je testo slučajno premehko, se preveč "lima" na prste, dodam še malo moke ali kosmičev, tudi otrobe, če mi padejo pod roke. Ne sme pa biti presuho, se pravi da mora biti bolj mokro kot pri pečenju v pečici.
Še glede moke: vzamem pol bele, pol polnozrnate ali po tretjino bele, polbele in polnozrnate, včasih vsake malo, dodam še rženo, pirino, zelo okusen je tudi z ajdovo moko.... včasih dodam beli moki praženo čebulo, orehe...Jaz sem v začetku pekla obupen kruh, potem smo avtomat pospravili, ker smo obupali, nato sem slišala za takšen recept in sedaj ga pečem že na pamet, se pravi ne tehtam več sestavin, imam en lonček in potem približno namečem stvari notri, vendar pa pazim na vrstni red, to je pa zelo pomembno.
Upam, da ti uspe dober kruhek in ne pozabi, vaja dela mojstra, predvsem pa ne obupaj, četudi ti 10x ne uspe, bo pa 11-ič. Se pa strinjam, kot je ajetam napisala, je drugačen od tistega iz pečice, in se ga naveličaš, tako kot vsakega, potem pa včasih malo zamenjaš, pa je.
Lep pozdravček, S.