27. dec 2006 19:54
S temi oreški perem poskusno kake dva meseca.
UGOTOVITVE: cenovno se izplača, čeprav sem jih plačala po 4.800 SIT za kilogram. Za prašek za enako količino perila plus mehčalec bi dala več.
Moč pranja: imam bolj trdo vodo in moram dati po 7 oreškov za eno pranje.
Dvakrat jih učinkovitio lahko uporabim le, kadar perem prvo količino na 40 ali manj stopinj. Tudi sicer jih ne zavržem, dokler niso scefrani. Enostavno v vrečko priložim nove. Perilo je lepo oprano, s tem, da trdovratne madeže predhodno obdelam.
Sivenje perila: pri primerjanju perila, opranega s pralnim praškom in tistega, ki ga 2 meseca perem z oreščki je posivitev opazna. Menim, da gre za puščanje barve oreškov. Ko sem en stroj poskusno oprala tako, da sem oreščke prekuhala, pustila stati čez noč in vlila v stroj, je bila posivitev močnejša.Sem v fazi iskanja učinkovitega naravnega belila - če ga katera pozna, prosim za nasvet. Poskusila sem s sodo, ni bilo uspeha, res se je pa veliko nisem upala natresti v stroj, da ne bi naredila kake škode.
Pri ročnem pranju volne sem opazila, da se milnica zelo dolgo ne spere. To mi je dalo misliti, da je mehkoba posledica ostankov milnice, kar deluje enako kot industrijski mehčalci. Pa nič hudega, ker je gotovo manj agresivno od mehčalcev.
Poleg pralnih sredstev dajem v stroj še mehanske pralne kroglice. Te mi pa vrečko z oreški pri pranju na 90 stopinj odprejo, zato jo moram vedno vtakniti še v nogavico.
ZAKLJUČEK: do idealnega mi manjka le še učinkovito NARAVNO belilo.
Toliko, če bo kaj v pomoč.
Lp
Cila