20. dec 2006 12:08
Uh... krvavice ja.. Po mojih izkušnjah je daleč najbolj odvisno od proizvajalca, včasih smo kupovali na našem koncu kamniške, ki so se v zadnjem času (Evropa pa te stvari :() pokvarile. Občasno dobim kakšne domače, pa tudi to ni vedno tisto pravo. Kaj pa vem, po moje je dobra krvavica še najbolj odvisna od spleta okoliščin, ne toliko od znanja in prakse.
Za repo so ti že napisali, tukaj ni kaj pesnit, splošna navodila so znana, vse ostalo so nianse.
Žgance pa jaz tisto enkrat na leto ko se jih spravim delat naredim s krompirjem. Olupim cca 2-3 manjše krompirje in jih narežem na kocke, dam kuhat v slano vodo. Ko zavre, gor stresem cca pol kile ajdove moke, tako, da je na vrhu vode kup moke. Plast moke potem prebodem na sredini s kuhalnico in pustim počasi vreti toliko časa približno, da je krompir kuhan. Potem vodo odlijem v skodelico in moko s krompirjem dobro premečkam z vilico. Če je presuho dolijem malo odlite vode in skušam naredit čimbolj estestke in nepocaste žgance. Teoretično je to to...
Najboljše seveda naredi moja mama, na prav enak način, pa seveda nikoli niso enaki, žal...
Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca