Modro varčevanje

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

15. dec 2006 16:52

To tudi mene zanima... Sploh, ker za lani nimam razvidnih obresti, ker jih na banki niso pravilno vpisali.

damis  

član od: 20.10.2003

sporočila: 125

15. dec 2006 19:41

Hmmmm. Kaj pa moraš to pogledat da vidiš? Ne bi kar brez veze pošiljala. Urška

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

16. dec 2006 10:48

Jaz sem poslala za sina, a ne vem, če bodo lahko kaj naredili, ker ne bo mogel zbrati vseh potrebnih dokumentov. Poslala sem le kopijo pogodbe in preklica, sedaj pa so odpisali , da še rabijo: -brošuro banke, iz katere je razvidno, kolikšne obrestne mere je banka obljubljala ob sklenitvi pogodbe (kje je že to, še jaz takih stvari ne spravljam, mladina pa še manj) -kopije vplačil na varčevalno knjižico (knjižico je zadržala banka, plačeval je po trajniku, za začetni vložek nima nikjer točne številke) Vseeno pa svetujem, da vsi pošljete, saj vas to ne stane kaj dosti: pismo, znamko, fotokopiranje. Več ko bo imela zveza potrošnikov podatkov, laže bodo kaj dosegli. Lp Cila

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1567

18. dec 2006 11:19

Ali kdo ve, kaj je banka pred leti (kadar koli) obljubljala? Kako naj bi se obresti povečevale? Ali ima navadni smrtnik sploh kakšno možnost ugotoviti voljo in pravilnost banke?

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. dec 2006 13:19

Prvo zlato pravilo za slehernika: Vsa dokumentacija (pogodbe, dodatki, priloge, dokazila o plačilih, obvestila ipd) se HRANI. Hrani se jo tako dolgo, kot traja aranžma + 3-5 let (v tem času še teče obdobje, ko se lahko karkoli tudi sodno ureja) . Slehernik hrani to dokumentacijo v urejenih fasciklih. Tisto, ko se papirji hranijo tod in tam povsod po hiši in se jih vedno znova išče brez najmanjše ideje, kaj se sploh išče - to ni prava metoda. Vodenje svoje dokumentacije (finance, stroški za hišo, nakupi opreme, gradnja ipd, pokojnine, depoziti) je temelj tega, da ima slehernik kontrolo nad svojim življenjem. Kdor ne zna upravljati svojih računov, bo hudičevo slab v upravljanju s svojim življenjem kot takim. Sliši se surovo, ampak tako je in nič drugače. Drugo pravilo za slehernika in tudi za ZPS (kjer včasih malo preforsirajo in če ravno niso ves čas v medijih, so bolni od žalosti - le kaj za vraga bodo pa počeli, ko bo konec evroeuforije...?) Velja tisto, kar piše v pogodbi in v vseh dodatkih, ki so bili sklenjeni k pogodbam in v listinah, ki spadajo k pogodbi (kamor spadajo tudi izračuni obresti). Depozitno varčevanje nima značilnosti, ki veljajo za portfeljsko varčevanje, prav tako nima značilnosti, ki so navedene v zakonu o vrednostnih papirjih - skratka, brošura nima elementov, ki jih ima prospekt pri ZTVP (če kdo zadnjega stavka ni razumel, nič hudega, pravnik ga razume) - in zato je čista kozlarija iskati brošure, ki so bile izdane pred nekaj leti. Lahko pa vsakdo, ki ima kakršenkoli aranžma z banko ali podobno finančno organizacijo, kadarkoli zahteva izpis stanja svoje naložbe - s tem, da bodo vse banke ali podobne finančne organizacije zaračunale izdelavo ponovnega izpiska (tisto, kar so dolžne narediti, pošiljajo, če je pa kdo kaj založil, si je pa sam kriv in ergo za ponovitev tega mora plačati). Vendelina jr.

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

18. dec 2006 13:54

rdkapica, hvala za obvestilo. Jaz tudi modro varčujem za dva otroka in jim bom res poslala kopije. Sama se nisem poglabljala v zapis in preverbo obresti....

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti