14. dec 2006 10:44
Zelo dobro poznam delo komisij in posledično tudi delo omenjenih referentk, sama pa nisem upokojena in tudi nisem v postopku.
Invalidska upokojitev pomeni korak k ohranitvi zdravja, ki bi se z nadaljnjo zaposlitvijo poslabšalo. Pomeni tudi velikokrat hudo ekonomsko stisko, saj so pokojnine grozljivo nizke.
Vendar je treba invalidsko upokojitev šteti tudi kot dobro priložnost, da se prepreči nadaljnja škoda na zdravju.
Odvetniki se zelo neradi ukvarjajo s takimi malenkostmi, ki so predmet te teme. Odvetniška tarifa za vsakih začetih 30 minut je 6.000 sit, kar ni mačji kašelj za nekoga, ki je že nekaj časa v bolniški. In če zadeve stranka ne razume dobro in je ne zna pripraviti, je takih obiskov kar nekaj.
Tu vidim veliko vrzel v socilanih službah podjetij, zlasti pa Centra za socialno delo. Slednji bi moral biti sposoben tako strokovno ( pravno svetovanje) in operativno ( široko praktično znanje) pomagati v takih, zares socialnih stiskah. Naš CSD pa ima zaposleno samo eno pravnico, na 4 ure, zaradi depresije, ker več take pomoči ne potrebujejo.
Obstaja tudi socialna pomoč kot Brezplačna pravna pomoč. Sto listin in brezoseben pristop, zato marsikdo odneha že pri prvem obisku.
Kako deluje CSD pove primer, ko sem za neko gospo urejala to brezplačno pravno pomoč., za katero se je bilo potrebno odpeljati na sedež Okržnega sodišča in je CSD moral dati mnenje. Niso vedeli niti tega, kaj naj napišejo, niti tega ,katere listine za BPP so potrebne in kako ta postopek poteka. Na srečo sem to predvidevala in me je referntka potem poklicala.Njen izdelek pa je bil zmazek.
Poglejte stran Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Skušajte najti navodila, obrazec za pomoč ? Kot da to ni njihovo delo.
Smo socialna država, tako piše v Ustavi. Ko pa od blizu srečaš CSD, urade pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki so gotovo tudi socialna služba, pa imaš občutek, da nismo otroci istega boga.
Take zadeve potem porinejo v neke nevladne organizacije, tam delajo ljudje na javnih delih, ki običajno nimajo znanj in izkušenj, delajo samo kratek čas, država pa si umije roke.
Zato se mi zdi prav, da obstaja neka možnost na internetu, da pridejo ljudje do informacij tudi na ta način.
Sama že veliko let brezplačno delam tudi na socialnem področju, zato lahko povem, da je uradna pomoč zaskrbljujoča.
Kot ste lahko videli, niti slučajno ne zagovarjam uradnikov, ki svojega dela ne opravijo dobro. Sem pa prepričana, da se sekrirati za nekaj, kar se je zgodilo in na kar nimamo vpliva, nikomur ne koristi. Dobre stvari ( invalidska upokijetev) je potrebno sprejeti kot dober razultat, ostale neprijetnosti pa čimprej pozabiti.
frina