10. dec 2006 18:27
Katra, meni se potica ravno peče
. Mi pa pri tvojem receptu resnično manjka maščoba (sama uporabim margarino Rama (tako zbiram črtne kode za knjižico receptov - že za drugo leto
), za 1 kg moko jo uporabim cca 10 dag in 4-5 rumenjakov.Jaz zmešam rumenjake v stopljeno (ne vročo) margarino , to zlijem na moko, malo premešam, dodam vzhajan kvasec in počasi dolivam mlačno mleko (mogoče ga bo dovolj 4 dcl) - dodajam ga pač po občutku (to mi je pač prinesla 30-letna praksa). Sicer pa najprem mešam z mikserejm, potem pa testo še dobro pregnetem, da se žačno delati mehurčki v testu.
Mogoče si v skledo dala vse sestavine, tudi vse mleko, naenkrat, zato si potem morala dodati toliko moke?!
Sem pa delala potico tudi že s Hit-mix moko in podobnimi, pa ni bilo nič narobe. Moje potice pa morajo imeti tanko testo in veliko file. Za božič vedno naredim vsaj tri okuse - orehovo (ali lešnikovo), makovo in pehtranovo.
Ti še kar poizkusi narediti potičko, ampak resnično pazi, da mleko (mlačno, ne vroče!) dodajaš počasi, četudi ga ne porabiš vsega, pazi pa tudi, da dodaš mlačno margarino! Moja hči se je prvič lotila samostojne peke potice pri 15 letih, pa ji gre to opravilo vedno bolje od rok!
Le veselo na delo in mnogo uspešnih pek ti želim
kača