12. dec 2006 10:01
Pozdravljen baron,
za te stvari skoraj ne potrebuješ receptov. Krvavice daj v pečico (jaz jih dam na peki papir), ne dodam nič maščobe in pečem na 160 -180 kakšno uro, nato še 10 min na polni temperaturi, da se zapečejo. Malo kasneje dodam še pečenice.
Za svinjsko pečenko lahko kupiš že pripravljeno svinjino v mrežici, in jo v pečici samo zalivaš.
Svinjsko pečenko lahko zamenjaš za kos purana ali piščanca in ga spečeš v pečici (v bazi je recept za pečeno puranje stegno - še ne znam prilepit
in tudi za pečenega piščanca).
Receptov za kislo zelje je kar nekaj, jaz nič ne kompliciram. Dam posodo, prilijem malo vode, dodam lovor, majeron, nekaj zrn popra, to se kuha do pol ure. Tudi kislo repo tako kuham, samo da dodam malo več vode. Proti koncu kuhanja pa naredim podmet iz kisle smetane in malo moke in to vmešam v repo, da je bolj tekoča.
Skuhaj krompir v oblicah in ga ponudi na istem pladnju z zemlje in posuh z ocvirki, ali daj posebej ocvirke na mizo, da to naredi vsak sam.
Ajdovi žganci so v bazi, jaz jih pripravljam na suho, po koroško iz kuharske knjige Slovenske narodne jedi (to je prava zakladnica takih domačih jedi).
Zeljni zavitek pripravim iz listnega testa, ki ga zvaljam. Pripravim nadev: na maščobi pražim slanino in čebulo (slanino izpusti, če je kdo vegetarijanec), dodam kislo zelje (prej preverim kislost in po potrebi operem), malo popražim in poprašim z žličko moke ter dodam čisto malo paradižnikove mezge. Dodam začimbe: lovor, poper, sol, majeron, ter zalijem z vodo, samo toliko, da se ne prijemlje posode. Duši se 20 min.Ne sme biti pretekoče! Nadev se ohladi in posuje po testu, zvije in da v pečico za dobre pol ure. Nekaj podobnega je v bazi pod kmečki zavitek, vendar ga jaz delam že nekaj let tako kot sem opisala.
Uspešno kuho in peko želim
zvezdica55